PA VI TVITAJTE

Iz tvitova se može složiti vaša životna priča

Bionic
Reading

Tvitate li o svom životu, znajte da postoji algoritam koji može prepoznati najvažnije događaje i složiti ih u prilično točnu životnu pripovijest

Jiwei Li sa Sveučilišta Carnegie Mellon i Claire Cardie sa Sveučilišta Cornell tvrde kako su osmislili algoritam koji razlikuje važne od nevažnih događaja o kojima ste tvitali i od najvažnijih može složiti preciznu kronologiju, a da pritom ne zna o vama ništa osim korisničkog imena na Twitteru, piše MIT Technology Review.

Razdvajanje žita od kukolja odvija se tako što se svaki tvit sprema u jednu od četiri kategorije. Najvažniji su oni koji opisuju važne, vremenski određene događaje osobne prirode. Što su specifičniji i precizniji, to bolje.

To bi, recimo, mogao biti tvit o prvom danu na novom poslu. Iz konkurencije bi ispao tvit o pretrčanih pet kilometara kao dijelu redovnog vježbanja.

Li i Cardie su našli način kako automatski razlikovati tvitove iz različitih kategorija koji se temelji na otkriću da obrasci tvitova, retvitova i odgovora variraju u svakoj kategoriji. Primjerice, tvit o novom poslu ima različit obrazac odgovora od onog o trčanju.

Kronološki popis najvažnijih događanja činit će povijest života tviteraša.

Da bi provjerili svoju teoriju, Li i Cardie su pretresle podatke 20 običnih tviteraša, kao i 20 poznatih i slavnih, tijekom razdoblja od 21 mjeseca između 2011. i 2013.

Potom su od tviteraša tražili da sastave vlastitu životnu povijest, tako da ručno izdvoje najvažnije tvitove. Za poznate i slavne koristili su Wikipediju i druge izvore informacija.

Usporedili su rezultate koje su dobili automatski i ručno. Ishod nije bio loš. Algoritam je točno odabrao mnoge važne događaje u životu koje su izdvojili i sami tviteraši.

Naravno, nije savršen - dobro funkcionira samo ako netko tvita redovito i ima dovoljno korisnika kako bi se mogao kreirati obrazac odgovora.
Ipak, dobar je za početak. Namjeravaju ga s vremenom učiniti preciznijim, ali ne nužno i široko dostupnim. Iako, vjerujemo, ne zbog manjka zanimanja.