PLAYSTATION VR

Isprobali smo Paper Beast, prekrasnu ali kratku eskapadu kreatora Another Worlda

05.04.2020 u 08:14

Bionic
Reading

Jedan od najvećih dizajnera igara iz devedesetih stvorio je tajnovit, čaroban i čudan svijet savršen za istraživanje u virtualnoj stvarnosti

Ako do danas niste čuli za Erica Chahija, vjerojatno ne spadate u staru školu gejmera. Poznati francuski dizajner igara najpoznatiji po znanstveno fantastičnom platformeru Another World okušao se u novom mediju te je svijetu predstavio Paper Beast – eksperimentalnu avanturu za PlayStation VR.

Paper Beast bismo, bez dvojbe, mogli opisati kao mješavinu istraživanja i avanture, premda te riječi jako teško opisuju osjećaj koji igra pruža. Riječ je, naime, o formatu koji je s razlogom treba konzumirati kroz konzolu za VR, s obzirom da smo uvjereni da bi u 'standardnom' obliku dio iskustva bio zanemaren.

Papirnate zvijeri

Presušen i izoliran svijet kojim putujete pun je kreatura napravljenih od papirića, odakle i samo ime igre. Za razliku od naslova koji igrače u priču uvode putem animiranih sekvenci i hrpe teksta, Paper Beast vas samo baca u svijet kojeg morate istražiti sami. Sa svijetom vršite interakciju putem kontrolera, odnosno DualShocka ili dva Move kontrolera, prebirući po predmetima koji ispunjaju svijet, komunicirajući sa jednostavnim bićima i polako tonući u svijet koji izgleda kao da je iskočio iz skrivenih skica Salvadora Dalija.

U rigoroznom minimalizmu leži sama srž ovog iskustva – istraživanje i interakcija s vašim okolišem koji izgleda kao da je živ. Sve kreature koje koegzistiraju u neobičnom svijetu izgledaju kao da tamo pripadaju, dok manjak detalja i nepotrebnih informacija na ekranu potiče igrače da svijet istražuju na organski način. Spartanski dizajn, s druge ruke, ostavlja puno toga mašti i ponekad rezultira slagalicama koje su toliko složene ili nejasne da smo ih riješili pukom srećom.

Igra koja nije za svakog

Premda je iskustvo istraživanja virtualnog svijeta lijepo i zanimljivo, ono što na kraju trosatnog naslova zapravo dobijete je potpuno subjektivno. Brojni korisnici se nisu ustručavali igru usporediti s nedovršenom tehničkom demonstracijom, no iskreno – mislimo da malo pretjeruju.

Kao i svi eksperimentalni mediji, PlayStation VR je nešto što se, unatoč skorašnjem dolasku nove konzole, i dalje istražuje. Chahijevo putovanje u virtualni svijet gdje kontrolerom ili palicama manipulirate okolišem i upoznajete hodajuće origamije s jedne strane zvuči kao pretenciozno artističko ispuhivanje, dok s druge predstavlja umjetničko djelo koje je skrojeno za kratki bijeg iz stvarnosti koja vrvi razlozima za živciranje i brigu.

Ako pitate nas, Paper Beast nije mogao doći u boljem trenutku. Ako imate PlayStation VR, volite umjetničke igre i tražite nešto što će vas opustiti i animirati na par sati, definitivno ga isprobajte. Mogli biste ostati ugodno iznenađeni.

  • +3
Paper Beast Izvor: Screenshot / Autor: Pixel Reef
  • Ime: Paper Beast
  • Žanr: istraživanje/avantura
  • Proizvođač: Pixel Reef
  • Izdavač: ICO Media
  • Platforme: PlayStation VR
  • Cijena: 229 kn
>