ZA iGLAZBENIKE

iRig spaja MIDI uređaje s iPhoneom

01.06.2012 u 09:56

Bionic
Reading

U zadnje se vrijeme ipak pojavilo dosta vanjskih uređaja namijenjenih glazbenicima, a jedan od njih je iRig MIDI tvrtke IK Multimedia

Jedno od polja na kojem Appleova računala dugo dominiraju je svakako glazbena produkcija. Profesionalnim glazbenicima, a često i amaterima Macovi su sinonim za visoko kvalitetni audio i osnovna platforma za rad na glazbenom materijalu kako u studiju tako i u 'kućnoj radinosti'. U usporedbi s operativnim sistemom Windows, Appleov OS X omogućava znatno stabilniji rad pa se glazbenici mogu usredotočiti na kreativan rad, a ne na održavanje sistema; prilično je nezgodno ako usred stvaralačkog zanosa morate resetirati računalo ili instalirati drajvere.

Pojavom Appleovih mobilnih uređaja (iPad, iPhone, iPod) zadržana je osnovna filozofija te je u iOS duboko ugrađena podrška za protokol MIDI te multimediju općenito što je rezultiralo velikim brojem aplikacija namijenjenih glazbenom stvaralaštvu pa glazbenici više ne gledaju na njih kao na igračke već kao ozbiljan alat za izradu glazbe. Međutim, da bi te aplikacije došle do punog izražaja, bilo ih je potrebno povezati s vanjskim svijetom što je jedno vrijeme bilo moguće jedino putem bežične mreže ili hakiranjem Apple Camera Connection Kita 'zahvaljujući' Appleovom nestandardnom 30-pinskom konektoru i restriktivnoj politici oko toga tko smije i što spojiti na njihove uređaje.

iRig je sučelje CoreMIDI za iOS koji omogućava spajanje bilo kojeg vanjskog kompatibilnog uređaja MIDI na iPad, iPhone ili iPod. Posjeduje tri konektora MIDI (IN-OUT-THRU) kojima je uz priložene kablove od 1,6 metara omogućeno spajanje klavijatura, ritam-mašina, zvučnih modula, padova, pedala, svjetlosnih sustava te njihova kontrola, a stvar radi i obrnuto, svi uređaji kompatibilni sa standardom MIDI mogu kontrolirati aplikacije na uređajima iOS.

Na toj nevelikoj plastičnoj kutijici su još i mikro USB-konektor koji, u slučaju duljeg rada, osigurava punjenje uređaja iOS iz bilo kojeg standardnog strujnog izvora USB, 30-pinski konektor za spajanje na iSprave te dvije trokutaste LED-ice koje pokazuju aktivnosti MIDI na portovima IN i OUT. Uz iRig dolazi besplatna verzija aplikacije Sample Tank, a cijena uređaja je 54,99 eura.