KAD APPLE KAŽE NE

iPhone aplikacije koje nikada nećete koristiti

  • Autor: Merita Arslani
  • Zadnja izmjena 22.03.2012 11:39
  • Objavljeno 22.03.2012 u 10:12
I AM RICH

I AM RICH

Izvor: Promo fotografije / Autor: I Am Rich

Svake godine desetine aplikacija za iPhone ne mogu dobiti ni prolaznu ocjenu za App Store, a Apple često čak ni ne nudi konkretno objašnjenje zašto su neku aplikaciju zabranili

Amerikanci su se svih ovih godina prilično iskazali u kreiranju raznih aplikacija za iPhone i za svaku situaciju. Ne znate kako ispeći kokoš? Koliko ste trčali? Gdje vam je auto? Kako okititi božićno drvce? Koliko ste kilograma izgubili? Za svako od ovih pitanja postoji aplikacija koja ne samo da će odgovoriti na njih, već dati i puno više od pukog odgovora.

Iako vam se možda ponekad čini da Apple na svoj App Store pušta previše besmislenih i beskorisnih aplikacija, istina je ipak malo drukčija. Svake godine desetine aplikacija uopće ne mogu dobiti ni prolaznu ocjenu, a ako se u Appleu dogodi propust pa pusti neku aplikaciju koja nije baš primjerena, vrlo brzo dobiju jezikovu juhu od korisnika koji ih upozoravaju na uvredljive, neprimjerene ili iz bilo kojeg drugog razloga neprihvatljive aplikacije. Za mnoge odbačene aplikacije Apple čak ni ne nudi objašnjenje zašto za njih nema mjesta na App Storeu, ali sudeći prema nekim zabranjenim aplikacijama, objašnjenje za njih nije ni potrebno.

Tawkon

TAWKON

TAWKON

Izvor: Promo fotografije / Autor: TAWKON

Ovu je aplikaciju zabranio, kažu, osobno Steve Jobs. Tawkon su osmislili izraelski developeri a pomoću nje korisnici su navodno mogli mjeriti koliku količinu radijacije ispušta njihov iPhone. Aplikacija je nastala nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija mobitele stavila na listu uređaja s kancerogenim rizikom.

Swearport

Ovo je naziv portala koji je dobio i istoimenu aplikaciju pomoću koje korisnici mogu naučiti psovati na preko pedeset jezika. Da je aplikacija zabranjena, vlasnici su sami objavili na portalu, a kao razlog navedeni su prost i uvredljiv sadržaj. Aplikacija je sadržavala preko 1.600 psovki.

Beauty Meter

Korisnici ove aplikacije mogli su uploadati svoje slike kako bi ih ostali korisnici mogli ocijeniti ocjenama od jedan do pet u kategorijama lice, tijelo i odjeća. Aplikacija je postala problematična kada je na jednom portalu objavljena recenzija aplikacije i otkriveno je da je objavljena fotografija jedne maloljetnice koja je pregledana i ocijenjena preko pet tisuća puta, pa je istog dana skinuta s App Storea.

I Am Rich

Ova aplikacija opasno konkurira za najgluplju aplikaciju u povijesti. I Am Rich se sastojala jedino od blještećeg crvenog dijamanta na zaslonu iPhonea i bio je potpuno neupotrebljiv u svakom smislu riječi. Njezin jedini cilj je bio da vlasnici njome pokažu da su užasno bogati. Aplikacija se na App Storeu pojavila 2008. za nevjerojatnih 999,99 dolara. Apple ju je prvo odobrio, ali ju je vrlo brzo skinuo, ali ono što je čudnije je to da je aplikacija u vrijeme dok je bila dostupna prodana čak osam puta, šest puta u Americi i dva puta u Europi. Developerima je donijela zaradu od 5.600 dolara, a Appleu 2.400 dolara.

WikiLeaks App

Ova neslužbena aplikacija WikiLeaksa trajala je samo tri dana na App Storeu, a u ta tri dana skinulo ju je nešto više četiri tisuće ljudi. Aplikacija je korisnicima dala pristup WikiLeaksovom feedu na Twitteru i stranici sa svim službenim dokumentima koje je WikiLeaks objavljivao. Cijena aplikacije bila je 1.99 dolara, a skinuta je zbog povrede autorskih prava iako je developer aplikacije tvrdio da pola novca zarađenog od skidanja aplikacije ide WikiLeaksu.

My Shoe

MY SHOE

MY SHOE

Izvor: Promo fotografije / Autor: MY SHOE

Svi se sjećaju iračkog novinara koji je cipelom na press konferenciji gađao bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha i kako je taj događaj gotovo istog trenutka postao neizostavan za pop kulturu. Taj je incident dobio i svoju aplikaciju My Shoe koju su napravili developeri iz Pakistana. No slava ove aplikacije trajala je vrlo kratko nakon što je Apple obavijestio developere da se aplikacija neće prodavati na App Storeu jer vrijeđa javne osobe.

Freedom Time

Freedom Time pojavio se nedugo prije nego što je američki predsjednik Barack Obama stupio na predsjedničku dužnost. Aplikacija je zapravo odbrojavala dane i sate do trenutka kada će Obama preuzeti vodstvo Amerike, što su mnogi Amerikanci koji su bili kontra politike dotadašnjeg predsjednika Georgea W. Busha doživjeli kao slobodu. Međutim, Apple ju je odbio staviti na App Store, a developerima je odgovor na upit zbog čega ne žele aplikaciju poslao Steve Jobs i glasio je: 'Iako su moja politička uvjerenja demokratska, ova će aplikacija uvrijediti pola naših korisnika. Zaista nema smisla.'

PostSecret

Ovo je bila jedna od najuspješnijih aplikacija na App Storeu, ali developer ju je sam uklonio. Cilj aplikacije je bio taj da korisnici među sobom dijele tajne i kroz pet mjeseci, koliko je i bila na App Storeu, korisnici su među sobom izmijenili nevjerojatnih dva milijuna tajni. Radilo se o privatnim stvarima svakog korisnika, no vrlo brzo su neki korisnici počeli otkrivene tajne zloupotrebljavati i prijetiti korisnicima da će ih otkriti svima, tako da se na kraju u cijelu priču upleo i FBI. Nakon skandala aplikacija je nestala s App Storea.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi