TEHNO RECENZIJA

iPhone 6 najbolji je iPhone u povijesti

08.11.2014 u 09:23

Bionic
Reading

Nakon dosta dugog čekanja konačno sam dobio priliku poigrati se Appleovim najnovijim pametnim telefonom

Appleov iPhone 6 odnedavno je dostupan i hrvatskim korisnicima. Premda se radi o uređaju čije samo spominjanje privlači pažnju, pitanje je radi li se doista o nečemu toga vrijednom. Prva stvar koju definitivno vrijedi uzeti u obzir je činjenica da Apple napokon sluša svoje korisnike. Appleova najnovija generacija pametnih telefona dolazi s većim ekranima - nečim što vlasnici platforme Android imaju već godinama.

Ovo je ujedno i najočitiji korak prema naprijed, uzmemo li činjenicu kako su sve do protekle generacije ekrani na iPhoneima imali dijagonalu do 4". Jobsova vizija uređaja koji je moguće koristiti jednom rukom dolaskom 'šestice' do neke mjere pada u vodu, no to ne treba uzeti kao velik nedostatak.



Novi iPhone dolazi u dvije verzije, 6 i 6 plus. Model kojim se bavim u ovoj recenziji posjeduje manji 4,7-inčni ekran, a enormni 6 plus ima ekran od čak 5,5 inča. Premda oba modela rade osjetan korak prema naprijed u odnosu na prethodnike, iz jednotjednog testiranja mogu potvrditi da iPhone 6 doista nije prevelik. Korisnicima manjih ruku dostupna je i funkcija kojom gornji dio ekrana 'povlače' prema dolje, što je dosta zgodan trik.

Jedna stvar koju zamijetite kada iPhone prvi put primite u ruke masa je od svega 129 grama. Uzmete li u obzir kako je dulja stranica uređaja duga 138 milimetara, odnos njegove mase i dimenzije doista oduzima dah. iPhoneovo aluminijsko kućište, unatoč njegovoj tankosti, ima dosta solidan 'filing' pri rukovanju. Štoviše, iz prve ruke mogu potvrditi da se ne radi o krhkom gadgetu. U dva je navrata uređaj tijekom korištenja s otprilike 80 centimetara visine pao na tvrd parket, pri čemu nije zaradio nijednu ogrebotinu. Ovo, naravno, ne garantira da će vam jednog dana iPhone sletjeti baš na neki 'osjetljiv' kut koji će mu oštetiti ekran, no ovaj nenamjerni crash test mogao bi vam uliti barem malo ohrabrenja. Uostalom, za to služe zaštitne futrole (ja svoju još čekam... proklet bio, ebayu!).


Sad, što se ekrana tiče, on i dalje koristi 'Retina Display'. U prijevodu, zahvaljujući visokoj razlučivosti, iz udaljenosti od trideset centimetara osoba optimalna vida na ekranu ne bi smjela razaznati nijedan piksel. Premda kontrast na uređaju još ne parira onima sa Samsungovom tehnologijom AMOLED, vidljiv je napredak u odnosu na 5s. Bez obzira na to iz kojeg kuta ekran gledali, boje na njemu zapanjujuće su 'ispravne'. Kontrast se ne mijenja sve do ekstremnih kutova gledanja, a vidljivost uz veliku količinu vanjskog osvjetljenja i dalje je jedna od najboljih na tržištu. Prekrasni ekran razlučivosti 1.334 puta 750 piksela pri 326 piksela po inču, ukratko, ima ljepšu i kvalitetniju sliku od prethodnika, čemu dodatno doprinosi povećani ekran. Konačno, blago zaobljena forma prednjeg dijela uređaja samo doprinosi sveukupnom dojmu zbog glatkog crnog finiša (verzija Space Grey, op. a.) pa ekran pri niskoj razini pozadinskog osvjetljenja izgleda kao da se proteže čitavim 'licem' iPhonea.


Što se kamere tiče, iPhone 6 koristi novi osammegapikselni 1/3-inčni senzor s pikselima od 1.5 µm. To u prijevodu znači - gotovo ista stvar kao i kod 5s po pitanju razlučivosti. Trik kod novog uređaja je doduše spektar funkcija. Za početak, on koristi funkciju focus pixels, što znači da kamera nastoji automatski pospješiti oštrinu slike. Snimanje po mraku ili pri lošim svjetlosnim uvjetima unaprijeđeno je u odnosu na 'peticu', dramatičan novitet čini poboljšani video u razlučivosti od 1.080p, a moguće je snimati i 720p materijal sumanutom brzinom od 240 sličica u sekundi.



IPhone 6 u sebi sadrži i novi poboljšani procesor A8 koji, iako nije dramatično brži od 5s-ovog A7, u potpunosti zadovoljava. Sve funkcije, konkretno, rade bez trzanja i predugog učitavanja čak i kada zatrpate memoriju. Također, zahvaljujući poboljšanoj arhitekturi procesora i koprocesora, telefon radi dulje. Uz intenzivno 'čačkanje' po igrama, multimedijskom playeru, internetu na mobilnoj mreži i igrama (da, puno se igram), šestičina baterija od 1.810 mAH koketira s otprilike 24 sata između dva punjenja. Ovo, nije ni blizu nekim štedljivijim konkurentima, no i dalje je više  nego podnošljivo. Napominjem, prosječan korisnik vjerojatno neće uređaj koristiti ni približno intenzivno kao ja tijekom testiranja, tako da  životnom vijeku slobodno dodajte oko šest sati optimalnog rada. Sve u svemu, neloše.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih se iPhone razlikuje od konkurencije jest operativni sustav. Makar se i dalje odlikuje elegantnim i prilično intuitivnim sučeljem, očekivao sam malo više od tranzicije sa 'sedmice' na 'osmicu'. Ovako gledamo na nešto poboljšani mail klijent, dugo očekivane widgete, mogućnost korištenja tipkovnica koje nisu nužno Appleove, kao i poboljšanu aplikaciju za kameru. Realno, ako ste mrzili iOS prije, mrzit ćete ga i dalje. Neosporna je činjenica, doduše, ta da što god pokrenuli na njemu - to radi skoro pa besprijekorno glatko.

Jedini izrazito važan dodatak, barem za ljubitelje igara, Appleov je novi API pod imenom Metal. Metal korisnicima iPhonea 5s i 6 dostavlja dramatično poboljšane performanse u igrama. Ovo je, doduše, do danas demonstrirano u svega par naslova, no samo je pitanje vremena kada ćemo vidjeti još igara s uočljivo poboljšanom grafikom.

Sve u svemu, iPhone 6 doista je sveobuhvatni napredak u odnosu na prijašnje uređaje. Radi se o elegantnom, laganom i moćnom pametnom telefonu čiji je jedini nedostatak njegova paprena cijena. Košta manje nego 5s u trenutku izlaska, no i dalje spada među najskuplje pametne telefone na tržištu. Isplati li se za njega dati oko 5.800 kuna, ponovno ovisi o vašim preferencijama i, naravno, budžetu. Činjenica je, doduše, da se radi o jednom od najboljih, ako ne i najboljem pametnom telefonu na tržištu koji će cijeniti svi ljubitelji gadgeta, kao i neizostavni Apple fanboysi

iPhone 6 demo

Ocjena: 5

Dimenzije: 138 puta 67 puta 6,9 mm
Težina: 129 g
Zaslon: 4,7 inča (11,9 centimetara) retina, 1334 puta 750 piksela, 326 ppi
Procesor: 64-biti A8
Ugrađena memorija: 16 GB, 63 GB, 128 GB
Glavna kamera: 8 megapiksela, LED bljeskalica, 1080p HD videosnimanje (30 sličica u sekundi ili 60 sličica u sekundi), bljeskalica True Tone, usporena snimka (120 ili 240 sličica u sekundi)
Sekundarna kamera: 1,2 megapiksel
Operativni sustav: iOS 8.1
Baterija: 1.810 mAh, nezamjenjiva
Povezivost: Bluetooth, wi-fi, 4G/LTE
Boje: zlatna, siva, srebrna
Ostalo: čitač otiska prsta
Cijena: 5.799 kuna (otključani uređaj bez ugovora, 16 GB)