WWDC 2015

iOS 9 donosi ogromne novosti za iPade i iPhone

09.06.2015 u 15:41

Bionic
Reading

Naizgled nepromijenjen, iOS 9 donosi pregršt novih mogućnosti za iUređaje - pa i ispravke problema koje je donijela 'osmica'. Među najvećim novitetima su svakako dorade 'inteligentnih sustava' za pomoć korisnicima...

Proactive Assistant tako više liči na napredne mogućnosti Microsoftove Cortane ili Google Now servisa - kombinirajući asistenta Siri, kontakte, kalendar i druge integrirane mogućnosti iOS platforme u jedno. Sustav u stvarnom vremenu za korisnika pruža vrijedne informacije po potrebi, bilo da je riječ o kontaktima, novostima, stanju dionica ili nečem trećem. Pored toga, Proactive stalno uči od korisnika pa mu tako na Lock Screen i druge lokacije može automatikom postaviti omiljenu aplikaciju ili pokrenuti aplikaciju za slušanje glazbe po spajanju slušalica u uređaj.

Baš kao što je slučaj s Google Now servisom, Apple je developerima osigurao integraciju Proactive platformi, no uz obećanje kako niti jedan podatak s uređaja neće ići van njega. Paralelno s ovim, valja spomenuti da je Siri konačno inteligentnija. Tako stiže podrška za 'prirodnije' postavljanje upita, van onih uobičajenih poput 'Pada li kiša?'. Korisnici će moći zatražiti prikaz fotografija određenog datuma i/ili lokacije, postaviti podsjetnike koji ovise o lokaciji korisnika (poput onoga što može Cortana) i sl.


Pored toga, Apple je i službeno otkrio ono o čem su glasine govorile mjesecima ranije - iOS 9 donosi pregršt optimizacija. Osim boljih performansi, iUređaji mogu očekivati i nešto bolje trajanje baterije, a Apple je, godinama nakon ostatka mobilne industrije, ubacio i poseban način rada (Low Power Mode) uređaja za dodatnih 'tri sata rada' na jednom punjenju baterije. U Cupertinu naravno nisu spomenuli kakva ograničenja donosi takav režim rada.

Glasine o mogućnosti rada s više aplikacija odjednom su također potvrđene. iPad Air 2 će tako moći imati jednu aplikaciju pored druge, a korisnik će na njima neometano raditi, virtualno i vizualno isti način što je pružio Windows 8. Ostali tableti iz ponude (iPad Air i iPad mini) moći će pokrenuti tek ograničeni oblik ove funkcionalnosti gdje jedna aplikacija može iskočiti s desne strane zaslona - kako bi korisnik npr. odgovorio na poruku i nastavio s radom bez potrebe za prebacivanjem iz jednog appa u drugi.

Od nekih noviteta koji se nisu posebno spominjali na ovogodišnjoj WWDC prezentaciji vrijedi spomenuti da je virtualna tipkovnica sada (napokon) dobila mala slova. Korisnici sada uistinu ne bi trebali biti zbunjeni hoće li tipkati velikim slovima.

Uređaji s manje spremišnog prostora pokazali su se vrlo problematičnim za nadogradnju na novu verziju platforme, nerijetko i kada su manja osvježenja bila u pitanju. App Thinning bi trebao osigurati da iUređaji preuzimaju samo sadržaj koji je bitan za njih. Dok je trebalo imati kakvih 4,5GB slobodnog spremišnog prostora za nadogradnju na iOS 8, iOS 9 će tražiti tek 1,3GB.