RESEARCH@INTEL

Intel Labs ponudio pogled u budućnost

26.06.2013 u 10:40

Bionic
Reading

Intel je predstavio cijeli niz inovativnih rješenja kojima želi obogatiti život, istaknuti sveprisutnu inteligenciju te razviti podatkovno društvo i tehnološke komponente

Intel je na jedanaestom Research@Intel predstavio cijeli niz inovacija proizašlih iz istraživanja provedenih u globalnoj mreži koja se sastoji od sedam Intelovih centara za znanost i tehnologiju i šest Intelovih suradničkih istraživačkih instituta.

Svaki od centara izgradio je vlastitu dinamičnu zajednicu istraživača u cilju ubrzanja napretka na području ugrađenog računalstva, računalstva u oblaku, društvenog i sigurnog računalstva te na drugim područjima.

Ove godine predstavljeni su primjeri napredovanja ostvarenih takvim istraživanjima, a predstavljen je i napredak postignut na područjima kao što je rad s velikim skupovima podataka.

'Većinu istraživanja provode Intelovi vlastiti istraživači, no oduševljava nas kvaliteta i kvantiteta istraživanja u institutima', izjavio je Justin Rattner, Intelov direktor tehnologije, te dodao kako se suradnja među institutima temelji na modelu otvorenog intelektualnog vlasništva, pa tako od njih koristi imaju ne samo Intel i provoditelji istraživanja, već i sektor visoke industrije i ljudsko društvo u cjelini.

Na događaju Researc@Intel predstavljeni su izlošci kojima je cilj obogatiti život, razviti podatkovno društvo, predstaviti sveprisutnu inteligenciju i razviti tehnološke komponente. Među predstavljenim inovacijama tako su bila i stražnja svjetla automobila koja mogu spasiti život, imerzivni zasloni koji fotografijama omogućuju da ispričaju vlastitu priču te personalizirana kupnja.

Posebno je zanimljiv bio izložak 'Protecting Sensor Data' koji koristi Intelovu strojnu i programsku opremu kako bi zlonamjernim korisnicima onemogućio pristup osobnim podacima koje su snimile kamere, mikrofoni i GPS lokatori ugrađeni u mobilne uređaje.