PROBOJ U EUROPU

INsig2 će europske policajce učiti digitalnoj forenzici

16.10.2013 u 18:45

Bionic
Reading

Konzorcij koji predvodi hrvatska tvrtka INsig2 pobijedio je na natječaju Europske komisije i dobio četverogodišnji posao obuke europskih inspektora s područja digitalne forenzike

Uz članicu IN2 grupe, konzorcij čine još varaždinski Fakultet organizacije i informatike (FOI), zagrebačka firma TMD Travel, riječka tvrtka Ventex (koja će pružiti IT podršku) i američka tvrtka AccessData (koja će poslati dio trenera). Projekt ukupno vrijedi pet milijuna eura (oko 35 milijuna kuna).

Naručitelj ovog posla je ured Europske komisije za borbu protiv prijevara (OLAF), a predviđa se da će kroz period od četiri godine edukaciju proći 900 do 1000 istražitelja, pretežito iz država Europske unije. Policajci će tijekom iduće četiri godine biti gosti u Opatiji dva puta godišnje po 15 dana.

Edukacija će obuhvatiti vrlo široka područja digitalne forenzike kao što su digitalne istrage na Windows, Mac i Linux računalima, istrage mobilnih i pametnih telefona sa svim relevantnim operacijskim sustavima, istrage prometa po računalnim mrežama, forenzičko klasificiranje velikih količina digitalnog videa i digitalnih fotografija te ostale aktualne teme iz ove domene. Edukacija će biti obavljena u nekoliko turnusa u Opatiji. Prvi kreće već u prosincu ove godine.

'Nakon osvajanja dva NATO-ova natječaja, još jednom smo pokazali da je INsig2 stručna i kompetentna tvrtka koja se zna i može nositi čak i sa zahtjevima vrlo sofisticiranog europskog tržišta. Svoju budućnost vidimo u ozbiljnom iskoraku kako na europsko tako i na ukupno svjetsko tržište', rekao je direktor INsig2 Goran Oparnica, koji je projekt nazvao najznačanijim poslom koji je INsig2 dosad dobio.

Ta tvrtka planira i svoju godišnju regionalnu konferenciju Data focus od iduće godine proširiti tako da pokrije cijelo područje Europske unije.

Posebnu vrijednost projekta istaknuo je i dekan FOI-a Vjeran Strahonja, koji je rekao kako on nije usmjeren samo na države iz okruženja već na čitavu Europu.

'Već je uspjeh i to što smo bili sposobni napraviti kompleksnu projektnu prijavu koja podrazumijeva ekspertizu u uskom području te visoku razinu usluga u raznim područjima od e-učenja do logistike. Zadovoljili smo i visoke kriterije naručitelja te povjerenje, a naša znanja i vještine prepoznale su vodeće tvrtke na području računalne sigurnosti i forenzike', rekao je Strahonja.