OPREZ!

I hakeri iskorištavaju nestanak malezijskog zrakoplova

18.03.2014 u 14:03

Bionic
Reading

Na društvenim mrežama se periodično pojavi 'viralni' sadržaj, obično šokantne fotografije i prikaza koji korisnike poziva na klik. Kako bi dobili više informacija, korisnici zapravo osim širenja takvog sadržaja odaju svoje podatke hakerima koji ih marljivo skupljaju. Najsvježiji slučaj se tiče 'šokantnog videa' vezanog za Malaysia Airlines MH370

Ne klikajte na linkove čiji opis govori o takvom sadržaju, a naslovi su uglavnom poput 'Malaysian Airlines missing flight MH370 found in Sea -- 50 people alive saved'. Wired U.K. izvještava kako se na obje popularne društvene mreže (Facebook i Twitter) takav sadržaj počeo širiti munjevitom brzinom.


Poznati blog Hoax Slayer je već nedavno upozorio na širenje lažnih fotografija i podataka, a obično u prikazu stoji lanjska snimka zrakoplovne nesreće kod otoka Bali. Od korisnika Facebooka se obično traži ispunjavanje 'ankete', a koja pak traži pristup korisničkim podacima i profilu. Prevaranti tako dobivaju hrpu podataka koje mogu iskoristiti za prodavanje trećim stranama, oglašavanje i sl.

Facebook je kontaktirao medije i objavio kako se takav sadržaj redovito uklanja s njihove mreže.