GLASOVNO PRETRAŽIVANJE

I Google, kamo idem danas?

17.08.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Ako ste ikad željeli imati osobnog asistenta koji će imati sve odgovore na vaša pitanja, Googleova usluga 'My Answers' mogla bi biti baš ono što vam treba

Izdavanje glasovnih naredbi mobilnim uređajima i tabletima više nije nikakva novost. Appleova Siri i Google Now već su nas uveli u doba izravne komunikacije s našim uređajima. No, Google je sad otišao i korak dalje.

Ako ste se ikad našli u situaciji da se niste mogli sjetiti jeste li napravili neku rezervaciju ili ne, sad možete direktno pitati svoj uređaj i on će vam 'odgovoriti'.

Radi se o Googleovoj usluzi'My Answers' odnosno glasovnom upitu za pretraživanja e-maila, kalendara i Google+ računa kako biste saznali kad ste naručili onaj DVD putem interneta, odnosno otkrili kad vam točno polazi zrakoplov.

Osim što Google sad pretražuje sve vaše Google račune u potraži za pisanim informacijama, može pretraživati i Google+ u potrazi za fotografijama.

Tako jednostavno zatražite od Googlea da vam nađe fotografije vašeg kućnog ljubimca i sve fotografije koje ste objavili na svom Google+ profilu, a na kojima je vaša mačka ili pas, pojavit će se u rezultatima pretraživanja.

U planu je i mogućnost pretraživanja Google Drivea u potrazi za pojedinim dokumentima koji su tamo pohranjeni, ali je za sad ta značajka još uvijek dostupna samo malom broju ljudi.

Tehnologija iza usluge glasovnog pretraživanja prepoznaje jezik i njegove nijanse, tako da upit možete postaviti kao što biste ga postavili svom osobnom asistentu.

Osim na svom mobilnom uređaju ili tabletu, 'My Answers' možete koristiti i na računalu, ako imate instaliran Google Chrome i mikrofon za davanje naredbi.

Iz Googlea uvjeravaju kako su sve informacije koje se pojavljuju u rezultatima pretraživanja, a neke od kojih mogu biti i pročitane na glas, zaštićene i vidljive samo vlasniku računa.

Također, oni koji ne žele da Google (više no što mu je uobičajeno) kopa po njihovim e-mail porukama, mogu isključiti u postavkama pretraživanja, u dijelu koji se bavi 'Osobnim rezultatima'.

Glasovni upiti do sad su bili dostupni samo u Google Now aplikaciji, a tijekom sljedećih nekoliko dana postat će dostupni i svim korisnicima u SAD-u.

Kad će i hoće li ista usluga biti dostupna i u Hrvatskoj, još nije poznato.