ISPROBALI SMO

HTC One M9 - zvijer koju ćete lako ukrotiti

13.05.2015 u 11:35

Bionic
Reading

Tajvanski HTC nastavlja svoju staru ustaljenu praksom. Njihov novi top model mobitela zvanično je najbolji u ponudi tvrtke i s punim pravom nosi tu titulu

Nekoliko godina bilo je potrebno Samsungu da njegov top model, u ovom slučaju Galaxy S6 edge, u potpunosti proglasimo odličnim uređajem. S HTC-ovim uređajima to nikada nije bio slučaj, njihove uređaje uvijek smo u svakom segmentu hvalili, no to kompaniji, kao i ostalima, nikada nije bilo dovoljno kako bi prodajnim rezultatima konkurirala dvojcu Apple - Samsung.

Po svojoj ustaljenoj praksi HTC je predstavio uređaj koji je odličan. Nabavkom mobitela HTC One M9 definitivno nećete pogriješiti, a kakvi su naši dojmovi o mobitelu, možete pročitati u kratkom osvrtu koji slijedi.

Dizajn

HTC One M9 nastavlja gdje je prošlogodišnji model stao. ‘Ako nije pokvareno, nemoj ni popravljati’, vjerojatno je misao vodilja kojom su se vodili u HTC-u prilikom izrade svoje ovogodišnje perjanice. Uređaj je zadržao kvalitetno aluminijsko kućište i jednako tako kvalitetne ugrađene BoomSound zvučnike, smještene ispod samog zaslona. Sama kvaliteta izrade je odlična i to se vidi u gotovo bezvremenskom izgledu mobitela.

Uređaj je na rubovima nešto zaobljeniji od prethodnih modela, tipka za paljenje / gašenje mobitela sada je smještena s desne strane, ispod tipaka za pojačavanje, odnosno stišavanje glasnoće. Iznad sve tri tipke nalazi se i microSD utor, a na lijevom boku smješten je utor za SIM karticu.

Stražnja strana rezervirana je pak za ugrađenu 20-megapikselnu kamericu i dvostruku bljeskalicu.

Dimenzije samog uređaja iznose 144.6 x 69.7 x 9.6 milimetara, mase je 157 grama i nešto je manji i lakši od prošlogodišnjeg modela.

Zaslon i prednja strana uređaja

Prednju stranu mobitela HTC One M9 krasi pet inčni FullHD zaslon, pri 441 ppi-ja, jednak kao i kod ranijeg modela, a zaštićen Gorilla Glass 4 staklom, koje će osigurati da na zaslonu ne ostanu ogrebotine ili oštećenja nastala prilikom svakodnevnog korištenja. Sve zajedno daje izuzetno jasni prikaz sadržaja zaslona i ako se nas pita, i razlučivost i ostale komponente ovog segmenta idealne su na uređajima ove vrste.

Ostatak prednje strane rezerviran je za četiri megapikselnu UltraPixel HDR kamericu, kojom ćete snimiti nezaboravne selfieje, te ranije spomenute zvučnike pod zaslonom.

Softver

HTC One M9 dolazi s najsvježijom verzijom Androida (Android 5.0.2) te s HTC-ovim nadograđenim korisničkim sučeljem Sense 7.0. Korisnici koji su i ranije koristili HTC-ove modele mobitela sa Senseom lako će se naviknuti na promjene i prepoznati komponente na koje su navikli, a ni novim korisnicima korištenje sučelja neće predstavljati baš nikakav problem.

HTC One M9

Kao i ranije, i na uređaju One M9 prisutan je HTC-ov Blinkfeed, lijep grafički prikaz sadržaja s društvenih mreža na koje se prijavite uz dodatne sadržaje poput obližnjih lokacija restorana i sličnih.

Po želji možete birati iz cijelog niza različitih tema sučelja, widgeta svih vrsta i oblika te sveg ostalog na što smo navikli kod ovakvih mobitela.

A srce mobitela HTC One M9 čine…

HTC One M9 pokreće Qualcommov čip Snapdragon 810 s osmojezgrenim procesorom, Cortex-A57 na 2.0GHz te Cortex-A53 na 1.5GHz (svaki po četiri jezgre). Za grafički prikaz zadužen je Adreno 430, a ukupna radna memorija iznosi 3GB.

Sve spomenuto dovodi do oko 50.000 bodova na AnTuTu benchmarku, što je za oko 20.000 manje od, recimo, mobitela Samsung Galaxy S6 edge, no vjerujte, pri svakodnevnom korištenju nećete primijetiti nikakvu razliku.

Kombinacija svega navedenog dosad osigurava da će vam uređaj raditi besprijekorno te njegovom nabavkom sigurno nećete pogriješiti. Inicijalni problemi sa zagrijavanjem mobitela, uzrokovani određenim problemima Snapdragonom 810 u HTC-u su riješeni nadogradnjom samog sustava.

Multimedija na svakom koraku

Jednako kao i na prethodnim HTC-ovim modelima, i na ovom je jasno da kompanija želi istaknuti sve multimnedijske sposobnosti mobitela. Prisutna je tako mini HTC-ova društvena mreža Zoe, preko koje ćete izrađivati i dijeliti vlastite multimedijske sadržaje, velika pažnja posvećena je samom foto i video softveru, a reproduktor audio sadržaja napredan je kao i uvijek kod HTC-a.

Slušalice koje se isporučuju s mobitelom HTC One M9 bit će sasvim dovoljne za svakodnevnu konzumaciju glazbe.

Sučelje ugrađene kamere jednako je kao i kod modela M8, a 20-megapikselna kamerica sadrži 1/2,6” senzor, otvor blende f/2.2 te uz njih i dvostruku bljeskalicu. Fotografije koje ćete snimati ovim uređajem sasvim su dovoljne za bilježenJe svakodnevnih životinih situacija, no kod konkurentskih modela fotografije su u određenim uvjetima, poput onih slabijeg osvjetljenja, ponešto kvalitetnije.

Baterija

Ugrađena baterija je kapaciteta 2840 mAh i nije izmjenjiva, no to je ionako već neko vrijeme praksa većine proizvođača. Ovisno o načinu korištenja, baterija će jednako kao i kod konkurencije izdržati dan ili manje.

Zaključak

HTC One M9 unaprijeđena je verzija prošologodišnjeg modela M8 i svaki radni zadatak odradit će onako kao što to i očekujemo od mobitela ovog cjenovnog ranga. Mobitel izgleda lijepo, kvalitetno izrađen i prepoznatljiv postojećim vlasnicima nekog od dva ranija top modela serijala One. Slobodno možemo reći da je vizualno One M9 jedan od najljepših mobitela top kategorije, no ovaj podatak ionako je stvar osobnog ukusa.

Kombinacija elegantnog aluminijskog kućišta, najsvježijeg Androida, nadograđenog sučelja Sense, audio tehnologije HTC BoomSound, kamere te zaslona garantiraju da kupovinom mobitela HTC One M9 nećete pogriješiti.

Specifikacije:

HTC One M9
Dimenzije: 144,6 x 69,7 x 9,61 milimetara
Masa: 157 grama
Zaslon: 5.0 inča, FullHD
Čipset: Qualcomm Snapdragon 810 (osam jezgri - 4x2.0GHz + 4x1.5GHz)
OS: android uz HTC Sense
SIM kartica: nanoSIM
Memorija: 32GB + 3GB RAM
Zvuk: HTC BoomSound + Dolby Audio
Kamera: 20mp (autofokus, f/22, leća 27,8mm, 4K snimanje); prednja kamera HTC UltraPixel, f/2.0, leća 26,8mm
Povezivost: NFC, Bluetooth, Wi-Fi, HDMI MHL 3.0, 3.5mm audio izlaz, microUSB 2.0
Baterija: 2840 mAh
Cijena: od 1.298 kuna (HT webshop)