MREŽA POSTAVLJENA

HT spreman za 4G pametne telefone

31.10.2012 u 16:26

Bionic
Reading

Nakon višemjesečnih intenzivnih ulaganja u mrežnu infrastrukturu četvrte generacije, Hrvatski telekom će uskoro ponuditi i usluge koje će objediniti prijenos podataka, govora i SMS poruka

Hrvatski telekom objavio je da je njegova mobilna širokopojasna mreža 4G u potpunosti spremna za 4G pametne telefone s kojima će korisnici uz brzi prijenos podataka imati mogućnost i razgovarati te slati SMS poruke.

Rezultat je to višemjesečnih intenzivnih ulaganja u mrežnu infrastrukturu četvrte generacije. Mogućnost korištenja 4G pametnih telefona u svojoj mreži HT će komercijalno ponuditi vrlo skoro.

I dosad su korisnici imali priliku superbrzo surfati na 4G mreži HT-a - uz tarife Extreme Mobile net koje omogućavaju prijenos podataka putem prijenosnih i tablet računala.

Zahvaljujući ovom unaprjeđenju mreže, HT će ponuditi i usluge koje će objediniti prijenos podataka, govora i SMS poruka.

'Želimo što većem broju korisnika osigurati uzbudljivo iskustvo koje ih očekuje na 4G pametnim telefonima. Za to je ključna odgovarajuća, pouzdana i dostupna infrastruktura.

Korisnicima smo omogućili daleko najveću dostupnost brze 4G mreže u Hrvatskoj, veliki trud smo uložili i kako bismo ponudili najbolju kvalitetu razgovora, prijenosa podataka i SMS poruka.

Visoka kvaliteta naše mreže jedan je od ključnih čimbenika koji omogućavaju vrhunsku razinu usluge kakvu HT pruža svojim korisnicima, zato redovito provodimo glasovna i podatkovna mjerenja.

Ona pokazuju kako je naša mobilna mreža najbolja u Hrvatskoj u svim najvažnijim parametrima', istaknuo je Boris Batelić, operativni direktor Sektora za razvoj sustava mreže i usluga HT-a.

Prema istraživanju tvrtke Cisco, u svijetu će do 2016. godine podatkovni promet rasti po godišnjoj stopi od čak 78 posto. Na svjetskoj razini u 2016. mjesečni promet prijenosa podataka premašit će 10 eksabajta. To će potaknuti razvoj novih usluga koje će uvelike olakšavati život.

Neke od tih usluga poput m-zdravstva, računalstva u oblaku i televizije nove generacije kao što je MAXtv To Go već su sada poznate, no svoj će puni potencijal doživjeti tek u mreži četvrte generacije.

Primjerice, pomoću mobilnog zdravstva pacijenti će uobičajene kontrole nakon ozbiljnih operacija obavljati iz svog doma, bez potrebe za direktnim kontaktom s liječnikom i putovanjima.

HT ima najveću populacijsku pokrivenost mrežom 4G te kontinuirano radi na njenom proširenju. Prvi je u Hrvatskoj i među prvima u regiji i Europi, u komercijalni rad uključio 4G mrežu temeljenu na tehnologiji LTE.

A prije nego što će korisnicima ponuditi 4G napredne pametne mobilne telefone i usluge za 4G mrežu, u proteklih je nekoliko mjeseci osigurao široku dostupnost mreže.

Velikim brzinama do 75 Mbit/s sada tako ima mogućnost surfati preko 50 posto Zagrepčana te velik dio stanovnika Splita, Osijeka i Rijeke.