CISCO EXPO 2011.

HT prezentirao testnu implementaciju IPv6

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.04.2011 14:01
  • Objavljeno 06.04.2011 u 11:35
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U sklopu konferencije Cisco Expo 2011. koja se ovih dana održava u Splitu, HT kao lider na području telekomunikacija, održao je predavanje na kojem je prezentirana testna implementacija IPv6, kojom se omogućuje spajanje poslovnih korisnika fiksnog dijela mreže te mobilnih korisnika na globalnu internet mrežu IPv6

IANA je ove godine dodijelila zadnje blokove IPv4 adresa lokalnim RIR-ovima (za Europu je to RIPE). Prema informacijama na web stranicama RIPE, očekuje se da će zadnji blokovi Ipv4 adresa biti dodijeljeni korisnicima do kraja ove godine. Slična je situacija i u ostatku svijeta, tako da će zadnje IPv4 adrese dio RIR-ova dodijeliti već sredinom ove godine. Davatelji usluga više neće moći zakupiti dodatni adresni prostor. Drugim riječima, trenutak ulaska u 'Ipv6 svijet' sve je bliži.

Iako ima dosta tehničkih poboljšanja koje dolaze s protokolom IPv6 kao na primjer: pojednostavljeno zaglavlje fiksne veličine od 40 okteta, djelotvornije adresiranje i jednostavnije usmjeravanje, mogućnost automatskog podešavanja mrežnih parametara na uređajima, ugrađena podrška za sigurnost, otvorenost poboljšanjima i slično, glavni razlog prelaska na IPv6 i dalje ostaje nedostatak adresnoga prostora.

U HT-ovoj prezentaciji održanoj na CiscoExpu 2011. dan je pregled raspoloživih tehnologija koje osiguravaju uvođenje IPv6 na postojećim sustavima. Izložen je prikaz proširenja usluge pristupa internetu za poslovne korisnike, NetPro, čime se uz IPv4 pruža i pristup IPv6. Usluga je testirana s korisnikom te ujedno i partnerom, tvrtkom RecroNet. U izloženom 'case-studyju' prikazan je način uvođenja usluge u korisničku mrežu i omogućavanje pristupa IPv6 za standardne servise (web, web proxy, dns...) s minimalnim promjenama i utjecajem na postojeće postavke IPv4 mrežne opreme i servisa.

U nastavku prezentacije prikazano je korištenje IPv6 u mobilnim mrežama, a zainteresiranim posjetiteljima HT je omogućio trodnevno besplatno testiranje kompatibilnosti vlastitog mobilnog uređaja s testnom mobilnom mrežom IPv6.

Testnim korisnicima osigurana je testna mobilna mreža (APN) na kojem se dodjeljuju isključivo IPv6 javne adrese, i to dinamički. Od aplikacija su većinom raspoloživi web sadržaji IPv6, ali zbog limitirane količine sadržaja, implementiran je i proxy server koji će za sadržaje IPv6 ponuditi transparentni modus rada, a za sadržaje na IPv4 translaciju s IPv4 na IPv6.

Premda je broj mobilnih uređaja kompatibilnih za IPv6 još relativno malen, i u ovom pogledu situacija se iz dana u dan mijenja.

U sklopu pripreme za podršku sustava IPv6, HT je učinio nekoliko ključnih koraka kao što su: priprema 'core dijela' mreže, uspostava veza prema 'upstream ISP-jevima', priprema DNS poslužitelja, tportala te proxy servera Ipv6/Ipv4, kao preduvjeta za puštanje usluge, ali i svih daljih aktivnosti vezanih za prelazak na IPv6.

Nakon izvršenih priprema i prezentiranih testiranja, HT-u u skorijoj budućnosti predstoji testiranje ostatka pristupne mreže za IPv6 te prilagodbe svih usluga i servisa za način rada 'dual stack', što usporava trenutna neprilagođenost CPE opreme i nedostatak usluga i servisa zasnovanih na protokolu IPv6.

Komercijalna eksploatacija IPv6 trenutačno je u začetku, ali sve bližim nedostatkom adresa IPv4, postaje jedina opcija u budućnosti. HT je na vrijeme krenuo s testiranjima i implementacijom, što ostavlja dovoljno vremena za kvalitetnu prilagodbu i testiranje svih sustava. Kao vodeći telekom operater u Hrvatskoj, time je još jednom potvrdio svoju vodeću poziciju i spremnost da u svakom trenutku kroz adekvatnu podršku korisnicima pruži i najbolju uslugu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi