PLANET9

HT pokrenuo elektroničku knjižaru

06.04.2011 u 13:41

Bionic
Reading

Hrvatski Telekom je danas na WinDaysima u Rovinju predstavio novu uslugu nazvanu Planet9 kojom će izdavačima omogućiti prodaju knjiga u elektroničkom obliku, a korisnicima pristup i čitanje knjiga u svako vrijeme i na svakom mjestu

Preko servisa Planet9 korisnici će moći kupovati knjige putem interneta i čitati ih na svim platformama: kako na računalima, tako i na e-čitačima te uređajima koji rade na Androidu i na IOS-u.

Korisnici će isto tako moći i kupovati knjige sa svih tih uređaja, a jednom kupljenu knjigu moći će čitati na bilo kojem uređaju, s tim da će sadržaji biti zaštićeni Adobe DRM-om koji krajnjem korisniku omogućuje da 'aktivira' do šest uređaja. Također, usluga će biti posve nezavisna o mobilnom operateru korisnika.

Platforma će biti jednostavna za korištenje kako izdavačima, koji će putem web sučelja administrirati naslove iz svog kataloga, tako i korisnicima.

'Proces kupnje elektroničkih knjiga putem Planet9 platforme vrlo je jednostavan. Korisnik odabire knjigu koju želi kupiti i plaća ju kreditnom karticom, kupljena knjiga se sprema u njegovu osobnu biblioteku u 'oblaku', a korisnik potom može čitati knjigu s bilo kojeg uređaja koji je aktiviran Adobe ID-jem. Osim aplikativnog dijela rješenja, u ponudi Hrvatskog Telekoma bit će i e-čitač: uređaj koji pruža vrhunsko iskustvo čitanja, a stane u malo veći džep', rekla je Vera Pećar, viša stručnjakinja u Hrvatskom Telekomu.

S korisničke strane, kupovina i čitanje knjiga će ići kroz aplikacije za pojedine platforme, a bit će podržani formati PDF i ePub.

Što se tiče cijena pojedinih naslova, izdavači će sami odlučivati o njima, a detalji podjele prihoda između HT-a i izdavača još nisu utanačeni. Kupovina će se vršiti kreditnom karticom, koja će biti jedini način plaćanja, a usluga bi korisnicima trebala biti u potpunosti dostupna od lipnja 2011. godine.