BRZI PRIJENOS PODATAKA

HT i Ericsson demonstrirali LTE mrežu

  • Autor: S. Š.
  • Zadnja izmjena 26.10.2010 16:49
  • Objavljeno 26.10.2010 u 14:10
LTE

LTE

Izvor: tportal.hr / Autor: HT

Hrvatski Telekom i Ericsson Nikola Tesla demonstrirali su prvi put u Hrvatskoj implementiranu LTE testnu mrežu, koja omogućuje brz prijenos podataka u sklopu mobilne mreže

Na demonstraciji u zagrebačkom klubu Hemingway prikazan je prijenos 3D video zapisa te igranje igara uživo putem LTE mreže. Takvo što nezamislivo je s trenutačno implementiranim tehnologijama za mobilni prijenos podataka kao što su GPRS ili UMTS, no preko LTE mreže sve to ide bez problema i trzanja.

Posebno je zanimljiva bila demonstracija Mobilnog reportera, u sklopu koje se videolinkom izravno javila RTL-ova novinarka Tatjana Jurić. Visokokvalitetni videolink radio je bez ikakvih kabela ili reportažnih kola, a svi podaci prenosili su se zrakom, opet putem LTE mreže i linka uspostavljenog između Hemingwaya i zgrade Ericssona Nikola Tesla koja se nalazi odmah pokraj zgrade RTL-a.

Prijenos podataka putem LTE mreže desetak je puta brži na trenutačnoj komercijalnoj mobilnoj mreži u Hrvatskoj, rekao nam je Član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Božidar Poldrugač. Također, LTE tehnologija nudi najučinkovitije iskorištavanja frekvencijskog spektra te omogućuje ekonomično širenje brzog pristupa Internetu u područja koja dosad nisu bila pokrivena mobilnim širokopojasnim pristupom.

'Ericsson Nikola Tesla naš je dugogodišnji cijenjeni partner i iznimno mi je zadovoljstvo što je ta suradnja nadograđena zajedničkom prvom demonstracijom uživo implementirane LTE testne mreže u Hrvatskoj. Time Hrvatska postaje jedna od prvih zemalja u svijetu koje implementiraju probnu LTE mrežu', izjavio je predsjednik Uprave i glavni direktor Hrvatskog Telekoma Ivica Mudrinić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi