PANNET

Hrvatski telekom razvio prvu uslugu na novoj europskoj mreži

  • Autor: HT/Promo
  • Zadnja izmjena 03.03.2015 09:59
  • Objavljeno 03.03.2015 u 09:59
Timotheus Hoettges, DT CEO

Timotheus Hoettges, DT CEO

Izvor: Promo fotografije / Autor: DT

Deutsche Telekom je na Mobile World Congressu u Barceloni predstavio koncept nove europske mreže. Također, Deutsche Telekom je, u tri od ukupno deset zemalja u DT Grupi, pokrenuo jedinstvenu uslugu na novoj europskoj mreži. Sukladno tome, Hrvatska, Mađarska i Slovačka od sada mogu koristiti proizvode sa standardizirane platforme

‘Trebamo još Europe. Sukladno tome, ovdje danas postavljamo potrebni tehnološki kamen temeljac. Zahvaljujući vlastitoj europskoj mreži i prekograničnoj infrastrukturi, moći ćemo i sami utjecati i donositi odluke, a ne samo plesati kako sviraju SAD i Azija', istaknuo je glavni izvršni direktor Deutsche Telekoma Timotheus Hoettges na sajmu Mobile World Congress u Barceloni.

‘Jako nam je drago što je Hrvatska jedna od tri zemlje u kojoj lansiranjem prve jedinstvene usluge započinje novi koncept europske mreže kojem je jedna od ključnih okosnica TeraStream koji je upravo Hrvatski telekom testirao prvi u svijetu. Ponosni smo što su upravo stručnjaci HT-a razvili uslugu Cloud VPN koja je od danas, osim u Hrvatskoj, dostupna i u Mađarskoj i Slovačkoj' rekao je Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma.

‘Prva smo multicionalna telekomunikacijska kompanija koja zaista može iskoristiti sinergije koje nastaju kada nacionalne kompanije surađuju. To je naš master plan za digitalizaciju Europe. Umjesto deset tvornica u deset različitih zemalja za deset različitih rješenja, imat ćemo centralizirane proizvodne pogone za sve', objasnila je Claudia Nemat, članica Uprave Deutsche Telekoma odgovorna za Europu i strateško upravljanje tehnologijama.

‘Naše nacionalne kompanije moći će uzeti standardizirane sastavne dijelove proizvoda iz središnjeg kataloga i sastaviti ponudu prilagođenu stanju na tržištu u njihovim regijama. Na taj način možemo uravnotežiti lokalnu raznolikost s učinkovitim modelom proizvodnje. Planirati smo počeli 2013. godine i nastavit ćemo u istom smjeru kako bismo do 2020. izgradili srednjeeuropsku mrežu tvornica.’

Deutsche Telekom će zadovoljiti sve preduvjete takvog tehnološkog predvodništva do 2018. godine, i to širenjem i transformacijom svoje infrastrukture. Osim toga, uložit će više od šest milijardi eura u daljnji razvoj svojih mreža do 2018. ‘Dosljedno radimo na tome, a u međuvremenu svaki tjedan prebacujemo do sto tisuća korisničkih linija diljem Europe na IP tehnologiju', dodala je Nemat. ‘Trenutačno nijedna druga kompanija ne seli više linija od Deutsche Telekoma u Europi.’ Više od osam milijuna linija već je prebačeno na IP tehnologiju u Europi – samo u Njemačkoj prebačeno je pet milijuna linija. Do kraja 2018. godine sve će mreže iz DT Grupe govoriti istim jezikom: IP-ovski. Shodno tome, Grupa će moći upravljati tim mrežama putem središnjeg sustava.

Zahvaljujući daljnjem širenju na europska tržišta, do 2018. oko 95 posto stanovništva moći će koristiti iznimno brzu LTE mrežu za mobilno spajanje na internet. Do 2020. godine svi radijski stupovi DT Grupe u Europi bit će opremljeni LTE tehnologijom.

Osim toga, Deutsche Telekom je i ključni pokretač globalne standardizacije sljedeće generacije mobilnih komunikacija – 5G mreže – i to zahvaljujući predsjedavanju inicijativom za mobilne mreže sljedeće generacije (Next Generation Mobile Networks Alliance).

Do 2018. godine polovica svih kućanstava spojenih na mrežu Deutsche Telekoma u Europi moći će surfati internetom putem širokopojasnih veza, i to brzinama od najmanje 100 Mbit/s. Nadalje, u nadolazećim će godinama oko 12 posto kućanstava dostizati brzine u fiksnoj mreži od 500 Mbit/s. Deutsche Telekom će to ostvariti prvenstveno kombiniranjem optičke tehnologije i novih tehnologija kao što su G.fast i Super Vectoring, koje će postepeno uvoditi diljem Europe s obzirom na restrukturiranje infrastrukture.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!