MICROSOFT IMAGINE CUP

Hrvatski softveraši među četiri najbolja tima na svijetu

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 27.01.2012 21:04
  • Objavljeno 27.01.2012 u 19:57
Dominik Tomičević Bill Gates

Dominik Tomičević Bill Gates

Izvor: Promo fotografije / Autor: Microsoft

Tim hrvatskih studenata Apptenders osvojio je Microsoftovu bespovratnu stipendiju u iznosu od 75.000 dolara (više od 412 tisuća kuna)

Stipendiju Imagine Cup, koju im je uručio osnivač Microsofta Bill Gates, osvojili su u konkurenciji 50 najboljih studentskih projekata iz cijelog svijeta.

Osim financijske podrške za daljnji razvoj projekta, Microsoft će im omogućiti pristup svim potrebnim softverskim alatima, lokalnim resursima kao što su Microsoftovi inovacijski centri te ih povezati s mrežom potencijalnih investitora, poslovnih partnera i nevladinih udruga.

Naši su studenti, podsjetimo, osvojili prvo mjesto na domaćem natjecanju Imagine Cup, u konkurenciji više od 400 hrvatskih studenata.

Njihovo rješenje, projekt KiDnect, uz pomoć specijaliziranog softvera i uređaja Kinect, pomaže djeci oboljeloj od cerebralne paralize, na način da fizioterapeuti snimaju individualne vježbe za svako dijete.

Djeca vježbaju kod kuće, a sustav vrednuje odrađene vježbe na način da bilježi pokrete tijela te rezultate, statistike i snimke, šalje natrag fizioterapeutu, koji prati napredak i sukladno tome prilagođava vježbe.

Ovaj se sustav već sada koristi u bolnicama u Münchenu i Varaždinu, a tim Apptenders ga planira nadograditi dodatnim senzorima koji će nadzirati rotaciju zglobova, višejezičnim sučeljem i naprednim sustavom za analizu podataka.

Stipendija Imagine Cup dodjeljuje se prvi put. Ovogodišnji stipendisti su, osim Apptendersa, i timovi iz Ekvadora, Sjedinjenih Američkih Država i Jordana.

Ekvadorski Falcon Dev izradio je sustav koji pomaže gluhoj djeci u učenju pretvaranjem zvuka u znakovni jezik, a američki tim Lifelens je osmislio rješenje koje pomaže otkrivanju malarije uz pomoć mikroskopa i aplikacije Windows Phone 7.

Jordanski tim Oasys izradio je sustav kojim je osobama koje boluju od kvadriplegije omogućeno upravljanje računalima i mobilnim telefonima, i to pokretima glave.

'Dobili smo priliku razmijeniti ideje i mišljenja s mnogim stručnjacima i predstavnicima drugih timova, a suradnja s Microsoftom i partnerima pomoći će nam u daljnjem razvoju i nadogradnji našeg rješenja', izjavio je Dominik Tomičević, član hrvatskog tima Apptenders.

Predstavnici timova sudjelovali su na okruglom stolu s Gatesom, izvršnim potpredsjednikom Microsofta Bradom Smithom te drugim znanstvenicima i gostima, na temu stvaranja prilika za mladež. Raspravili su o važnosti uloge mladih u izgradnji budućnosti te izazovima s kojima se susreću ukoliko nemaju odgovarajuće obrazovanje, vještine i podršku.

Program stipendija Imagine Cup trajat će tri godine, s ukupnim fondom stipendija i pratećih programa u vrijednosti tri milijuna dolara.

Studentsko natjecanje Imagine Cup će se u srpnju održati desetu godinu za redom, s finalnim natjecanjima u Sydneyu. Natjecati se mogu svi učenici i studenti stariji od 16 godina, u kategorijama razvoja softvera i igara, aplikacija za Windows Phone, Windows Azure, Windows Metro aplikacije te zabavnih sadržaja za Kinect.

Prošle godine se za finale natjecalo više od 350.000 studenata iz 183 zemlje.

Više informacija dostupno je na stranicama www.imaginecup.com

Pogledajte video snimku dobitnika:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi