gejming analiza

Hrvatska videoigra o kojoj se ne prestaje govoriti: Ovo je sve što trebate znati o SCUM-u

30.09.2018 u 17:41

Bionic
Reading

Hrvatski developeri Gamepires u središtu su pažnje medija nakon postignutog uspjeha s videoigrom SCUM. Pojasnili su nam zbog čega je SCUM postao ovakvim fenomenom

Proizvodnja videoigara već je godinama velik biznis, čak i u Hrvatskoj, no zbog nekog razloga na našim prostorima donedavno ih se smatralo 'samo igricama'. Dokaz da iza proizvodnje zabavnog softvera stoji premisa o stelarnoj zaradi prije svega je Croteam jer je od izlaska Serious Sama i Talos Principlea sakupljao je isključivo pohvale i nagrade za svoje proizvode.

Nova zvijezda

Njima se, kako stvari stoje, nedavno pridružio Gamepires, hrvatska kompanija od petnaestak djelatnika koja je prije svojeg 'velikog trenutka' najviše bila poznata po borbenoj autosimulaciji Gas Guzzlers, frenetičnoj i munjevitoj utrci naoružanim automobilima. Premda je igra imala veliku količinu lokalnog šarma, provincijskog humora, domaćih automobila i sveprisutnog gejmerskog sarkazma, njezin uspjeh nije bio ni približan onome koji je postigao naslov o kojem je ovdje riječ.

SCUM, igra na kojoj Gamepires radi dvije i pol godine, ponosni je predstavnik takozvanog žanra survival. Riječ je o nišnoj vrsti koja kombinira igre s nekoliko poveznih točaka - zajednička tematika su izolacija, preživljavanje i, naravno, sveprisutna prijetnja u okolišu (najčešće živih mrtvaca).

Izvor: Društvene mreže / Autor: Gamepires

Utabane staze

SCUM ne ide predaleko od ovog koncepta, trpajući 64 igrača na veliki otok koji strahovito aludira na Dalmaciju i Slavoniju (pustite, nije bitno). Gejmeri preuzimaju ulogu zatvorenika koji sudjeluju u reality showu, a gledatelji uživo prate njihovu borbu na život i smrt. Cilj je ostati zadnji među preživjelima, što zbilja nije lako s obzirom na to da je otok prekriven zombijima i divovskim robotima naoružanim strojnicama.

Jedna stvar koju SCUM radi bolje od bilo koje druge igre u žanru je uvođenje sofisticiranog sustava za metabolizam i vlagu. Svaki zatvorenik mora paziti kako se prehranjuje ukoliko želi biti u top formi, a veliku ulogu također ima sama oprema koju ili stvara koristeći pronađene sirovine – ili uzima s tijela nesretnika kojeg je upravo upucao.

Što točno privlači igrače?

Borba među igračima i zombiji u kombinaciji s velikim otvorenim svijetom stvaraju zanimljive prilike za igru i interakciju, što je oduševilo igrače diljem svijeta koji od samog početka zaposjedaju preopterećene servere igre. SCUM je u svojem najintenzivnijem razdoblju istovremeno imao preko 64.000 aktivnih igrača. Čak ni brojni bugovi nisu uspjeli obeshrabriti gejmere koji su željeli istražiti nemilosrdnu umotvorinu hrvatskih programera.

Gamepires o uspjehu SCUM-a

'Ne postoji neka velika tajna uspjeha SCUM-a, iza toga je samo ogroman trud te rad cijele ekipe, odlična podrška naših partnera Croteama i Devolvera, iskrena komunikacija s našim korisnicima te ponešto sreće.'

Najveći doprinos popularnosti Gamepiresova naslova definitivno se može pripisati streamerima koji su ga popularizirali putem svojih prijenosa na Twitchu, no konačni se rezultati moraju pripisati samom timu. Iako SCUM pred sobom ima jako velik zadatak, Gamepires je uvjeren da će ga moći izvesti.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Shroud

Brojevi ne lažu

Uostalom, ako se oslanjamo isključivo na brojke, SCUM-ove statistike govore više od riječi. Igra je do danas prodana u preko milijun primjeraka po cijeni od 16,79 eura, što je zbilja velika stvar za naslov u programu Early Access, Steamovom inkubatoru za nedovršene igre. Krajem rujna naslov je počeo bilježiti postupan pad broja aktivnih gejmera, no brojevi se i dalje kreću oko 9500, što zbilja nije loše.

  • +8
SCUM - slike iz igre Izvor: Screenshot / Autor: Gamepires

Ohrabrujuća okolnost je to da zarađeni novac omogućava timu da itekako ubrza razvoj igre, o čemu svjedoče i brojni oglasi na internetu koji programere, dizajnere i grafičare pozivaju da se pridruže brzorastućem timu.

SCUM u brojkama

  • Najveći broj igrača u igri odjednom: 68.031
  • Trenutni broj igrača u igri odjednom: 9204
  • Prosječno vrijeme provedeno igri: 15 sati 
  • Ocjena na Steamu: 65,17 posto
  • Broj prodanih kopija (procjena): preko milijun

Trolovi, recenzije i put naprijed

SCUM trenutno nije ni blizu dovršenom stadiju, što programerima iz hrvatskog tima stvara vrlo velike probleme na Steamu, gdje igra sakuplja negativne recenzije zbog bugova ili zbog takozvanog review bombinga, prakse u kojoj konkurencija ili trolovi naslovima daju negativne ocjene kako bi im smanjili popularnost. Premda je velik broj kritika usmjerenih samoj igri i te kako opravdan, mnogo njih zanemaruje činjenicu da SCUM nije ni blizu dovršetku. Igra je praktički izbačena u ranoj alfi i premda je ponekad zbilja neigriva, ne odražava ono što bi mogla postati.

Kvaka kod SCUM-a je to što kao takav ima strahovito velik potencijal koji bi se za godinu ili dvije mogao istesati u prvoklasnu igru. Do tog trenutka morat će proći kroz puno preinaka, nadogradnji i testova, a kao podrška će im trebati i zajednica uz koju, među ostalim, igra jedino može i opstati.

'Naučili smo puno, a učimo i dalje', rekla nam je Tena Žigmundovac, Gamepiresova marketing menadžerica. 'Sve konstruktivne kritike uzimamo u obzir jer nam je bitno to da su igrači zadovoljni. Na igri stalno radimo, zakrpe izlaze svakih nekoliko dana, dodajemo novi sadržaj, a u pripremi nam je jako puno novih stvari pa vjerujem da će i kritika i zajednica to prepoznati', zaključili su priču o domaćoj uspješnici.