IMAGINE CUP

Hrvatima Microsoftova nagrada u Rusiji

12.07.2013 u 09:16

Bionic
Reading

Iako se nije uspio probiti među najbolje u finalu Imagine Cupa, splitsko-zagrebački tim AuThink u jakoj je međunarodnoj konkurenciji izborio posebnu nagradu. Među finalistima je i tim iz Slovenije

Na svečanoj dodjeli nagrada u Sankt Peterburgu Microsoft je objavio pobjednike na ovogodišnjem 11. po redu Microsoftovom Imagine Cupu, studentskom svjetskom natjecanju za mlade tehnologe, programere poduzetnike.

Pobjednici natjecanja su timovi iz Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije te Portugala, a hrvatski AuThink osvojio je posebnu nagradu DreamSpark Learning.

Cilj natjecanja je razviti inovativne projekte te ih dovesti od ideje do tržišta. Pobjednički projekti bili su u tri glavne kategorije (inovacije, igre i humanitarni rad), tri vezane za specifične proizvode Microsofta te osam posebnih sponzorskih priznanja.

Ceremonija proglašenja održana je u povijesnom kazalištu Alexandrinsky, a sudjelovalo je više od 800 studenata, sudaca, partnera i sponzora, ruskih dostojanstvenika te predstavnika medija iz cijelog svijeta.

'Mi smo nevjerojatno ponosni zbog finalista koji su se natjecali u Imagine Cup ove godine i sa strahopoštovanjem gledamo na njihove projektima i tehnologije koje su prikazali tijekom ovog tjedna', rekao je Steve Guggenheimer, korporativni potpredsjednik i glavni evangelist u Microsoftu.

DreamSpark Learning jedna je od osam nagrada koje se dodjeljuju za posebna dostignuća u određenom području. Prema riječima žirija, projekt AuThink fokusiran na pomoć autističnoj djeci i njihovim roditeljima te stručnim osobama, odličan je primjer kako inovativan softver stvara nove načine učenja i predavanja.

U sklopu nagrade dodijeljena su i financijska sredstava od 5.000 dolara (oko 30 tisuća kuna) za pomoć daljnjem razvoju projekta.

'Jako smo sretni i ponosni! Nakon sto nam je pročitano ime, popeti se na pozornicu kazališta Alexandrinsky i primiti nagradu ispred 500 ljudi je zaista nešto posebno! Spoznaja da su i ovdje prepoznali vrijednost našeg projekta, kao i nemala financijska injekcija sigurno će nam dati dodatnog elana u daljnjem razvoju projekta', rekao je Ivan Pavičić, voditelj projekta AuThink.

Osamdeset i sedam studentskih timova iz 71 zemalja natjecalo se u svjetskom finalu nakon pobjeda na lokalnim i online natjecanjima diljem svijeta.

U kategoriji Inovacija prvo je mjesto pripalo timu Colinked iz Ujedinjenog Kraljevstva, koji je za projekt Soundsynk dobio 50 tisuća dolara (oko 300 tisuća kuna). Drugo mjesto uzeo je slovenski tim Dora s istoimenim projektom (10 tisuća dolara, oko 60 tisuća kuna), a treće tajlandski tim Myra, s projektom Skypacs (pet tisuća dolara, oko 30 tisuća kuna).

U kategoriji Igre prvo mjesto osvojio je austrijski Zeppelin Studio, s projektom Schein. Drugi su bili indonezijski Solite Studio, s projektom Save the Hamsters (Spasite hrčke), a treći francuski Banzai Ligthning, s projektom Seed.

U kategoriji Humanitarni rad najbolji je bio portugalski tim For a Better World, s istoimenim projektom. Drugi su tajvanski Omni-Hearing Solution, također s istoimenim projektom, dok su na trećem mjestu završili australijski Confufish Royale, s projektom Foodbank Local.

Iznosi nagrada za te dvije kategorije isti su kao i za kategoriju Inovacija