BATERIJE ENVIRO

HP prijenosnici će imati dugovječne baterije

10.12.2008 u 15:28

Bionic
Reading

Hewlett Packard je najavio da će početkom sljedeće godine u svoje prijenosnike početi ugrađivati baterije Enviro, s duljim rokom trajanja

HP i Boston Power su u zadnje tri godine testirali baterije nazvane Sonata. Radi se o poboljšanim Li-Ion baterijama koje nude više ciklusa punjenja,  čime im se značajno produžuje trajnost. Primijetili ste da, kolike god garancije imao prijenosnik, baterija ima tek šest mjeseci. Razlog tome je u broju ciklusa punjenja i pražnjenja kod današnjih Li-Ion baterija. One imaju 150 ciklusa i nakon toga značajno počinju gubiti kapacitet.

Baterije tvrtke Boston Power koje HP u svojim prijenosnicima naziva Enviro će imati 1.000 ciklusa punjenja, što znači da će nakon tri godine korištenja još uvijek imati 80 posto svojeg prvotnog kapaciteta. Osim toga, baterije svoje ime zavređuju i zbog materijala korištenih u proizvodnji koji omogućavaju da ih se reciklira.

Cijena koštanja baterija Enviro jest 20 do 30 američkih dolara veća nego što je to slučaj s aktualnim Li-Ion baterijama. HP-ovo istraživanje je pokazalo da u prosjeku korisnici promijene i do pet baterija u razdoblju od tri godine, što je daleko veći trošak od spomenute razlike u cijeni, pa smatraju da je taj dodatni trošak opravdan. Česte zamjene baterija su i velik ekološki udar na planet, jer većina baterija sadrži PVC i teške metale, pa se Envirou smiješe i ekološke nagrade. Za kraj treba reći da će HP za baterije Enviro nuditi tri godine garancije.