PROTOTIPI VEĆ TU

Hologramski projektori za mobitele sve su bliže stvarnosti

15.06.2014 u 08:36

Bionic
Reading

Ako se želi projicirati trodimenzionalni hologram u prostor, valja imati ogledala ili više različitih izvora oko mjesta na kojem bi se stvorio hologram, no kalifornijska mlada kompanija gleda na nešto puno manje, piše IFL Science. Ostendo Technologies je već ranije demonstrirala trodimenzionalnu kocku koja je iznenadila novinare, a ambiciozni(ji) ciljevi se žele ostvariti već do 2016. godine

Ostendo Tech. već sada imaju čip manji od centimetra, a koji uz pripadajuću optiku stane na dlan ruke. Ono što je bitnije u cijeloj priči jest da taj mali sklop može kontrolirati boju i svjetlinu dovoljno LED izvora da osvijetli milijun piksela na ekranu dijagonale 1,2 metra. Sada kompanija želi isti sklop smjestiti u pametne telefone kako bi se projekcije izvele bilo gdje i kad korisnik to god poželi.

Pokušaja je bilo već ranije, primarno iz Samsunga, no tržište nije imalo milosti za uređaj koji je bio kratkog vijeka baterije i nezgrapnih dimenzija. Ostendo želi kreirati trodimenzionalne prikaze iz jednog jedinog mobitela, a osnivač kompanije je prilikom jednog demoa rekao da je svakako izvrsno zamisliti sve podatke u 3D informacijama. Na koji točno način to žele izvesti nije jasno, a skeptici smatraju da je to gotovo nemoguće bez više uređaja ili već poznatih tehnika.


Dok istinski projicirani hologram teško možemo očekivati, svaki korak naprijed je svakako poželjan, a Ostendo nije jedina kompanija koja radi na razvoju takvih svojevrsnih '3D projektora'. Ono što ih ipak izdvaja jest to da je DARPA (Defense Advanced Research Project Agency) uložila milijune u njih i njihove ideje.

Osnivač kompanije, Hussein S. El-Ghoroury vjeruje kako će u svijetu u kojem su 3D i virtualna stvarnost posvuda ljudi, njihove veze i tehnologija značajno biti promijenjeni, ali i otvoriti novi val poslovnih prilika - u rangu onoga što je učinilo predstavljanje Appleovog iPhonea. Više informacija o svemu je moguće pronaći na linku