SUPERBRZI NOVI ČIP

Hoćemo pametni telefon sa 256 GB? Hoćemo!

27.02.2016 u 08:35

Bionic
Reading

Samsung ima novi superbrzi memorijski čip koji bi nam mogao omogućiti pohranu gotovo 50 filmova HD kvalitete u memoriju pametnog telefona

Temeljen na tehnologiji Universal Flash Storage (UFS) 2.0, novi čip komplementaran je s inačicom za 128 GB, predstavljenom prije godinu dana.

Manji od vanjske kartice mikro SD, može pohraniti gotovo 50 filmova HD kvalitete i podržati ozbiljan multitasking. Recimo, gledanje filmova u rezoluciji 4K UHD na podijeljenom zaslonu dok pretražujete slikovne datoteke ili preuzimate videozapise.

Uz povećani memorijski kapacitet, novi čip bi trebao biti i znatno brži od sadašnjih.

Barata s 45.000/40.000 input/output operacija u sekundi za zapisivanje i čitanje, više nego dvostruko brže od prethodne generacije (koja doseže 19.000/14.000 IOPS-a), ali i gotovo dva puta brže od SATA SSD-ova za osobna računala.


Zasad nije ugrađen u nove perjanice u ponudi Samsungovih pametnih telefona, Galaxy S7 i S7 Edge, no nije isključeno da će ih nadograditi do kraja ove godine.

Prošlog rujna Samsung je najavio novi dinamički čip koji omogućuje ugradnju šest GB RAM memorije u pametne telefone, uz 20 posto manju potrošnju energije i 30 posto veću brzinu rada u odnosu na prethodnu generaciju.

Više:PC Mag