JOŠ JEDAN SUDNJI DAN

Hoće li Supermjesec 19. ožujka razoriti Zemlju?

09.03.2011 u 15:21

Bionic
Reading

Internetom su se posljednjih dana proširile vijesti da bi Mjesec 19. ožujka 2011. mogao izazvati prirodne katastrofe velikih razmjera jer će na taj dan doći najbliže Zemlji u posljednjih 18 godina, na 356.577 kilometara i k tome će još biti pun

Teoretičari apokalipse uvjereni su da će gravitacijski utjecaj Mjeseca tada biti toliko snažan da će izazvati velike plimne valove, oluje, vulkanske erupcije i potrese. Ove tvrdnje potkrepljuju činjenicom da se ista pojava 1955. podudarila s poplavama u Hunter Valleyju, 1974. s uraganom Tracy koji je poharao Darwin u Australiji te s uraganom Katrina 2005. Rado spominju i veliki cunami u Indoneziji u kojem su 2005. život izgubile stotine tisuća ljudi, iako se on dogodio dva tjedna prije pojave Supermjeseca!?

Međutim, astronomi tvrde da se ništa posebno neće dogoditi, osim možda slučajno. Također ističu da su se brojne prirodne kataklizme dogodile kada nije bilo ni traga od Supermjeseca. Primjerice, gdje je bio 1992. kada je uragan Andrew poharao Floridu, 2010. kada je potres razorio Haiti ili 1960. kada je 9,5 Richtera doslovno sravnilo Valdiviju u Čileu?

'Imat ćemo samo nešto nižu oseku od uobičajene i nešto višu plimu nego inače, međutim, to nije nešto zbog čega bismo se trebali zabrinuti', kaže Pete Wheeler iz International Centre for Radio Astronomy.

Mjesec se oko Zemlje kreće na eliptičnoj putanji prosječnog polumjera od oko 378.200 kilometara. Ovo okretanje traje mjesec dana, a za to vrijeme prolazi kroz dvije točke – najbližu ili perigej, te najdalju, odnosno apogej. Kada je u perigeju, puni nam se Mjesec čini veći za oko 14 posto te sjajniji za oko 30 posto nego inače. Perigej se s punim Mjesecom poklopi otprilike jednom u dvije ili tri godine.

 

'Mjesec će možda proći koji kilometar bliže Zemlji nego inače u perigeju, no to je beznačajna razlika', ističe svemirski povjesničar David Harland.


Australski astronom David Reneke podsjeća da teoretičari zavjera i sudnjeg dana uvijek uspijevaju pronaći neku vezu između prirodnih katastrofa i svemirskih pojava.

'Sjetite se kako su ranije govorili da će poravnanje planeta rastrgati Sunce. Ništa se nije dogodilo... Očekujem da ćemo za pojave Supermjeseca imati samo jače plime i oseke', rekao je Reneke.

Premda neki stručnjaci vjeruju da bi Mjesečeva gravitacija mogla utjecati na jezgru Zemlje i time na pojave potresa i vulkanskih erupcija, ova korelacija još nije znanstveno dokazana. Osobito nije potvrđen poseban utjecaj pojave perigeja.

Međutim, nedvojbeno je potvrđeno da će suvremeni proroci i pop eshatolozi uvijek rado pozdraviti svaku moguću priliku za najavu apokalipse. U new age papazjaniji vjerovanja sigurno ne nedostaje takvih datuma i prigoda, no zašto ne i 19. ožujka?