HOSPITAL DAYS 2013

Hitna informatizacija bolnica za 40 milijuna kuna?

Bionic
Reading

Preostala tri neinformatizirana KBC-a i još 17 bolnica mogli bi dobiti osnovnu IT infrastrukturu za cijenu nešto veću od jednog uređaja za PET/CT skeniranje

'Za brzu i kvalitetnu sanaciju bolnica potrebno je imati brojne informacije o stanju u zdravstvu, što je nemoguće bez završetka procesa informatizacije bolnica', rekao je predsjednik uprave IN2 Ante Mandić tijekom konferencije za novinare održane u sklopu konferencije Hospital Days, koja do 23. listopada traje u Opatiji.

Za žurnu i osnovnu informatizaciju preostala tri kliničko-bolnička centra (u Osijeku, Rijeci i Splitu), kliničke bolnice Fran Mihaljević u Zagrebu i još petnaestak manjih bolnica bilo bi dovoljno 30 - 40 milijuna kuna, procijenila je Branka Lasić, direktorica sektora za zdravstvo u IN2, bez troškova hardvera i licenci. To je ulaganje u rangu jednog uređaja za PET/CT skeniranje, a moglo bi donijeti značajne uštede i druge prednosti.

Projekt bi, ovisno o raspoloživim resursima, mogao biti u manjim bolnicama dovršen u roku od tri do šest mjeseci, a u velikim do godinu dana. U velikoj mjeri bi se oslanjao na računalstvo u oblaku, kako manje bolnice ne bi morale ulagati u hardver i drugu infrastrukturu te kadrove, već bi od vanjskih dobavljača preuzimali gotovo rješenje po modelu SaaS (softver kao usluga).

Nakon što se bi se postavio takav temelj, moglo bi se osmisliti cjelovito i dugoročno rješenje za čitav sustav, koje bi moglo koštati oko 600 milijuna kuna. Ranije tijekom dana mogla se čuti procjena HZZO-a prema kojoj se ulaganje u IT u zdravstvu vraća u roku od šest mjeseci do godinu dana

Usporedbe radi, puni Bolnički informacijski sustav za KBC Zagreb - najveću domaću medicinsku ustanovu - koštao bi 75 milijuna kuna, a implementacija bi trajala dvije godine.

I Lasić i Mandić upozorili su na potrebu nacionalnog pristupa informatizaciji, kako na području financiranja, tako i pri postavljanju standarda i certificiranju. Mandić je prilagodbu dokumentacije, migraciju podataka raznovrsnih formata i integracija istaknuo kao glavne krivce za produljivanje trajanja implementacija.

'Certificirat će se samo bolnički sustav naručivanja, a certificiranje bi trebalo biti posao Ministarstva zdravlja, smatra Lasić, dodajući kako se HZZO vidi kao davatelja IT usluga zdravstva. Mandić smatra kako bi država trebala zadržati vlasništvo nad izvornim kodom nacionalnog Bolničkog informacijskog sustava, zbog osjetljive prirode podataka o pacijentima.

Fokus konferencije Hospital Days ove godine postavljen je na poslovanje bolnica, dok se kroz većinu konferencijskih tema provlači i važnost informatičke tehnologije u zdravstvu.

Konferencija je podijeljena u osam blokova koji se bave upravljanjem bolnicama, smanjenjem troškova zdravstvenog sustava, zadovoljstvom pacijenata, budućnošću zdravstva, kvalitetom zdravstvene skrbi, eZdravljem, njegom pacijenata i potrošnjom lijekova.