ROBOTI I PRIRODA

Hector je robot-paličnjak namijenjen kretanju različitim terenima

  • Autor: J.D.
  • Zadnja izmjena 27.12.2014 10:42
  • Objavljeno 27.12.2014 u 10:42
Hector robot

Hector robot

Izvor: Screenshot / Autor: Bielefeld University

Istraživači s njemačkog sveučilišta Bielefeld su kreirali velikog robota sa šest neovisno pokretanih nogu i posebnim zglobovima, a kako bi proučavali kretnje takvog pogona na različitim terenima. No, najzanimljiviji dio priče je to da su tvorci robota 'Hector' detaljno snimali kretnje paličnjaka, kako bi ih pokušali što vjernije prenijeti na svoj uređaj

Građa robota je u potpunosti inspirirana insektima - tu su pasivni elastični zglobovi i vrlo lagan egzoskelet, uz niz različitih senzora. Do 2017. godine, istraživači planiraju robot nadograditi brojnim novim rješenjima u sklopu značajnog projekta CITEC (Cluster of Excellence Cognitive Interaction Technology).

Hector istraživačima iz više polja (biolozi i robotičari) služi kao platforma na kojoj mogu testirati različite hipoteze vezane uz kretnje životinja. Najznačajniji dio posla je u suštini prikupljanje ogromne količine podataka sa senzora kako bi se omogućilo što autonomnije kretanje.
360886,361204,360288,355135
'Način na koji elastičnost funkcionira u Hectorovom pogonu je usporediva s mišićima u biološkim sustavima', rekao je profesor Axel Schneider, čelnik istraživačke grupe vezane uz biomehatroniku i jedan od koordinatora CITEC projekta. Posebno izvedeni pogon s 18 elastičnih zglobova su osmilili i izradili upravo Schneider i članovi njegovog tima. Upravo zahvaljujući elastičnosti inspiriranoj biologijom, Hector se u stanju vrlo brzo prilagoditi različitim površinama za što učinkovitije kretanje.

Za više detalja dostupna je službena objava te video (na njemačkom jeziku):


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!