ČAČIĆ NA WINDAYSIMA

'HAKOM mora otvoriti prostor za investicije'

  • Autor: S.Š.
  • Zadnja izmjena 26.04.2012 19:51
  • Objavljeno 26.04.2012 u 17:38
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Danas je u Rovinju središnjom konferencijom službeno otvoren poslovni dio konferencije WinDays. Svečanosti su nazočili Predsjednik RH Ivo Josipović, Prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić, dekan veleučilišta VERN Goran Radman, direktor Microsofta Ivan Vidaković te predsjednik uprave HT-a Ivica Mudrinić

Ivica Vidaković otvorio je središnju svečanost rekavši da država mora promovirati inovacije, čija je pak podloga obrazovni sustav. 'Država je tu da potiče, ali je isto tako i korektivni faktor. S pozicije nacionalne konkurentnosti, mi smo na 76. mjestu od 142 zemlje, no postoji jako dobar prostor za unapređenje poslovnog sektora', rekao je Vidaković.

Na tu se tezu direktno nadovezao predsjednik uprave HT-a Ivica Mudrinić istaknuvši da smo puno konkurentniji u ICT-u nego u nekim drugim industrijama. 'Mi moramo tu snagu staviti u funkciju nacionalnog, gospodarskog razvoja', rekao je Mudrinić, pri čemu on smatra da su tu najbitnija četiri 'In' - inicijativa, inovacija, investicije i infrastruktura.

Mudrinić se dotaknuo i neizbježne teme zadnjih nekoliko godina - ulaganja u optičku infrastrukturu. 'Fiksna mreža nam zaostaje za mobilnom mrežom. 'Kad govorimo o ulaganjima u fiksnu mrežu i optiku, onda je vrlo jasno svima da tu kasnimo i da to trebamo promijeniti', rekao je.

Čini se da se s time slaže i Radimir Čačić, koji je rad HAKOM-a usporedio s višestrukim neuspješnim dražbama za prodaju nekih državnih poduzeća, primjerice Termi Bizovac, koje su se prodavale sedam puta. 'Kad ja pišem HAKOM-u i tražim da se otvori prostor za investicije, godine prolaze a ništa se ne događa,' rekao je Čačić.

Čačić je još jednom jasno naglasio smjer u kojem će ići državne investicije - energetika, hrana i infrastruktura. 'Sigurno je da investicije nisu sve iste, nemaju sve isti značaj. Investicije moraju biti jasno strukturirane, moramo znati kuda idemo i što hoćemo. Prostor za investicije je očit u energiji. Hrana je isto prostor pred nama. Tu je i infrastruktura, pitanje je samo koja infrastruktura', zapitao se Čačić.

Predsjednik RH Ivo Josipović odgovorio je na Mudrinićevih četiri 'In' s pet 'O' - odlučnost, odgovornost, obrazovanje, očekivanja i optimizam. Naglasio je da nitko ne bi trebao ići u zatvor radi pogrešne poslovne odluke, već samo radi kriminalne odluke. S druge strane, rekao je, 'moramo potaknuti ambiciju i očekivanja svakog mladog čovjeka da sutra bude predsjednik Microsofta, ministar ili predsjednik RH'.

Što se pak tiče optimizma, 'nije bilo nijednog društva u povijesti koje je izašlo iz krize, a da nije imalo optimizam', rekao je Josipović. Na kraju se dotaknuo i obrazovnog sustava, spomenuvši štetu koju nam je nanio kriminal u privatizaciji. 'Jedan kriminalni dio privatizacije je možda polučio više štete na moralnom nego na financijskom planu', rekao je Josipović, završivši ipak s dozom optimizma. 'Samo obrazovanjem, upornošću i radom možemo uspjeti', rekao je. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi