CILJANI NAPAD?

Hakeri preko Flasha udarili na Firefox

27.02.2013 u 11:23

Bionic
Reading

Adobe je izbacio još jednu u nizu sigurnosnih zakrpa za svoj Flash Player te objavio kako hakeri njihove propuste sada koriste za napade na korisnike Firefoxa

Iznenadna nadogradnja druga je hitna zakrpa za ovaj mjesec, odnosno treća ukupno tijekom veljače i četvrta od početka ove godine.

Pokriva tri propusta u plug-inu za rašireni alat za reprodukciju glazbe i inog zvukovlja u mrežnim preglednicima. Zakrpu možete preuzeti na Adobeovim stranicama.

Dva hakeri koriste za upade u računala, i to tako što vas pokušavaju navabiti da kliknete na link, koji vodi na stranicu sa zloćudnim sadržajem u Flashu. kako je riječ o propustima nultog dana, hakeri su ih vjerojatno iskoristili prije no što je zakrpa objavljena.

Nije poznato tko ih je otkrio, kao ni jesu li ugroženi samo korisnici Firefoxa. Ako su se odlučili ciljati samo jedan preglednik, to bi bilo neuobičajeno za hakersku praksu, piše Computer World.

Mozilla je krajem siječnja automatski onemogućila sve plug-inove za Firefox, osim za najnovije inačice Flash Playera, upravo kako bi zaštitila korisnike od napada ovog tipa. Trenutak za probleme s računalnom sigurnošću prilično je nezgodan, zato što je ta kompanija upravo predstavila vlastiti operativni sustav za pametne telefone.

Adobe nije jedini koji proživljava lud početak godine kad je računalna sigurnost u pitanju. Oracle je bio također prisiljen objaviti više nadogradnji za Javu tijekom protekla dva mjeseca, među kojima je bilo i nekoliko žurnih.