NIŠTA NIJE SIGURNO?

Hakeri mogu upasti u računalo i - zrakom

03.12.2013 u 19:27

Bionic
Reading

Dosad smo mogli biti sigurni da je računalo koje nije spojeno na mrežu, ne preuzima podatke s USB-ova i ne spaja se na bilo koji način elektronički u razumnoj mjeri sigurno od hakera. To se, izgleda, promijenilo

Njemački znanstvenici Michael Hanspach i Michael Goetz pokazali su kako je moguće zaraziti računala i druge digitalne uređaje isključivo putem ljudskom uhu nečujnih zvučnih valova, koristeći koncept prvotno razvijen za podvodnu komunikaciju.

Stvorili su skriveni kanal između dva računalna sustava koji koristi zvučnu modulaciju/demodulaciju za razmjenu podataka zrakom. Kraće rečeno: zračni modem koji zaobilazi brojne standardne sigurnosne procedure i zaštite jednostavno zato što se nije uzelo u obzir da je i tako nešto moguće.

Što je izloženo riziku? Pa, gotovo sva elektronika što nas okružuje, s naglaskom na pametne telefone i laptope opremljene uređajima i softverom za snimanje, prepoznavanje i razumijevanje govora te sustavima za upravljanje govorom, piše Ars Technica

Sva računala koja nas mogu 'čuti' u nekom trenutku mogu postati metom hakera koji ih mogu preuzeti i bez bilo kakve elektroničke veze. To se odnosi čak i na igraće konzole poput Xboxa.

Zasad im napadači moraju biti na udaljenosti nešto manjoj od 20 metara. No Hanspach i Goetz rade na sustavu koji bi pokazao da su mogući i veći radijusi djelovanja.

O sličnim mogućnostima upada u računalo nedavno smo pisali: Otkriven računalni virus koji se širi - zvučnicima.