UKRADENI MILIJUNI PODATAKA

Hakeri kompromitirali MasterCard i Visu

31.03.2012 u 10:26

Bionic
Reading

Hakeri su provalili u Global Payments, tvrtku za obradu podataka iz Atlante, koja procesuira podatke o kreditnim i debitnim kartičnim transakcijama

Trgovci i potrošači mogli bi biti najveći gubitnici u zadnjem slučaju hakiranja kompleksnih sustava koji se koriste za procesuiranje kreditnih i debitnih kartičnih transakcija. Naime, Visa i MasterCard jučer su obznanili kako obavještavaju banke kako je Global Payments, tvrtka za obradu podataka iz Atlante, kompromitirana. Iz Global Paymentsa potvrdili su kako je otkriven upad u njihovu sigurnosnu mrežu te su o tome obavijestili bankovne dužnosnike i FBI, javlja USA Today.

Prema neslužbenim informacijama za hakiranje Global Paymentsa odgovorna je njujorška hakerska skupina povezana sa Srednjom Amerikom koja želi preuzeti kontrolu nad 'administrativnim računima koji nisu dovoljno zaštićeni'.

Hakeri su u mrežu Global Paymentsa upali između 21. siječnja i 25. veljače, a ukrali su transakcijske podatke s više od 10 milijuna kreditnih i debitnih kartica.

MasterCard je svoje korisnike savjetovao da ako imaju ikakvih sumnji oko sigurnosti transakcijskih podataka na svojoj kartici kontaktiraju financijske institucije koje su im izdale karticu, a iz Vise su naglasili kako niti jedan od njihovih internih sigurnosnih sustava nije kompromitiran.