RUŠE SE REKORDI

Hakeri imaju novu prijetnju, najveću te vrste dosad

07.03.2018 u 18:39

Bionic
Reading

Tek tjedan dana nakon što je repozitorij računalnog koda GitHub srušen najvećim do tada zabilježenim napadom DDoS ista je tehnika upotrijebljena za još veći napad

Prema podacima tvrtke koja nudi zaštitu od DDoS napada Arbor Networks, neimenovana tvrtka u Sjedinjenim Državama našla se na udaru DDoS (distributed denial-of-service) napada koji je dosegao dosad neviđenih 1,7 Tbps.

Prošlog tjedna su Arbor, Cludflare i Akamai prijavili povećanja napada koji zlorabe otvorene memcached web poslužitelje (memcached servers) kako bi podigli promet za 50 tisuća puta. U takvom je napadu, koji je dosegnuo 1,3 Tbps, GitHub izbačen iz pogona na desetak minuta.

Uništite malware u 2018. uz ove besplatne aplikacije Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Memcached je naziv za sustav optimiziranja web odredišta koji se oslanja na vanjske baze podataka. Web poslužitelji koji ga koriste ne bi smjeli biti izloženi internetu, iako u bilo kojem trenutku njih više od sto tisuća jest, prema podacima tvrtke Rapid7. Zbog toga se očekuje kako će ti napadi biti još dulje vrijeme prijetnja.

Ova tehnologija napada, poznata još od 2010. godine, još donedavno je bila u ekskluzivnoj domeni vještijih hakera. Do porasta dolazi zbog širenja automatizacije i korištenja botneta. Prije udara na GitHub Arbor Networks je bilježio udare veće od 500 Gbps, što je u zadnjem napadu više nego utrostručeno.

U nekim slučajevima uz napad stiže i ucjena, kojom se traži oko 18,4 tisuće američkih dolara otkupnine, piše ZDNET.