DVOGODIŠNJA ISTRAGA

Googleu prijeti kazna od pet milijardi dolara

10.03.2014 u 14:06

Bionic
Reading

U slučaju da istražno tijelo Competition Commission of India (CCI), zaduženo za pošteno trgovanje u Indiji, otkrije da je Google kriv, mogao bi očekivati kaznu do čak pet milijardi američkih dolara. Istraživanje traje već dvije godine, a pokrenuto je zbog straha da je Google zlouporabio svoju dominantnu poziciju u poslovanju

Googleu protumonopolske istrage nisu novost. Upravo je u veljači završen proces koji su vodila regulatorna tijela EU-a - a kompanija se izvukla bez opake novčane kazne iako će morati reklamirati konkurenciju.


Googleovi glasnogovornici iz Indije napomenuli su kako potpuno surađuju s istragom CCI-a, u kojoj se već ranije utvrdilo da je kompanija na ovaj ili onaj način zlouporabila svoj položaj kako bi onemogućila poslovanje konkurenciji. Kako piše TechCrunch, s kakvih 200 milijuna korisnika interneta, Indija se vidi kao ogromna prilika za nadomjestak tržišta, jer Googleu monopolizacija nije uspjela u Kini.

Forbes India sredinom prošle godine detaljno je opisao na koje je sve načine Google postizao prednost na tržištu Indije. Konačni rezultati istrage trebali bi se doznati uskoro.