NEŠTO SE KUHA

Googleov tablet stiže već ove godine?

30.03.2012 u 13:17

Bionic
Reading

Kratkotrajan pokušaj prodaje pametnih telefona nije ih obeshrabrio. Namjeravaju ući na vruće tržište tableta i pokušati Appleu oteti dio kolača

Baš kao Apple i Amazon, div pretraživanja interneta nudit će, piše The Wall Street Journal, kobrendirane tablete online, ne bi li potakao prodaju te vrste uređaja pogonjenih Androidom. Prvi bi se mogao pojaviti već tijekom ove godine u Asusovoj trgovini online.

Google se u tome okušao 2010. godine s mobitelima pogonjenim Androidom, kada je ponudio HTC-ov Nexus One. Odustali su nakon samo nekoliko mjeseci, uvidjevši da se drugi telefoni s Androidom bolje prodaju.

Poput Nexus One, budući tableti s Androidom nosit će Googleovo ime zajedno s imenom proizvođača. U ponudi će se naći uređaji više proizvođača, među kojima navodno neće biti Samsung. Izrada i sklapanje hardvera mogli bi biti povjereni Asusu.

No, proizvodit će ih i sam, jednom kad dobije odobrenje kineskih regulatora za kupnju tvrtke Motorola Mobility. Američko i europsko odobrenje već je uspio ishoditi.

Više pojedinosti o ovom projektu zasad nema, pa se tako ne zna ni kad će Google otvoriti vlastiti dućan online. Očekuje se da će tvrtka iz Mountain Viewa sredinom godine predstaviti novu inačicu Androida, nazvanu Jelly Bean.

Izravnom prodajom tableta Google se nada da će moći parirati dosad nedodirljivom Appleu, koji prema procjenama analitičke tvrtke Gartner trenutno drži zamamnih 73 posto tržišta.

Drugi konkurent je Amazon, koji se sa svojim uređajem Kindle Fire usmjerio na dio tržišta s manjom kupovnom moći.

Povećanje korištenja Androida Googleu je važno kako bi njegove usluge i proizvodi - poput pretraživanja, zemljovida i slično - nastavili donositi prihode od oglašavanja i u svijetu prijenosnih uređaja.

Iako je taj prihod još uvijek mali u odnosu na vrhnje koje Google ubire od oglašavanja na osobnim računalima, riječ je o brzorastućem tržišnom segmentu, u kojem tableti donose veće cijene oglasa od pametnih telefona. Trenutno su na putu ostvariti više od 2,5 milijardi dolara (oko 14,2 milijardi kuna) prihoda od oglasa na pametnim telefonima.

Google bi se mogao odlučiti i za drukčiji model prodaje tableta. Moguće je da će djelomično subvencionirati cijenu budućih tableta te pokrenuti veliku marketinšku kampanju kako bi promovirao svoje uređaje.

Neće odustati ni od klasičnih dućana. Dio trgovaca navodno je nezadovoljan zbog uvjeta koje im postavlja Apple, pa bi Google mogao to iskoristiti kako bi uskočio i izgurao konkurenta.

Uz tablet, tijekom ove godine na tržištu bi se mogao pojaviti i Googleov kućni uređaj za streaming glazbe i videa.