DRASTIČNE PROMJENE

Googleov pretraživač korak bliže čovjeku

17.05.2012 u 09:31

Bionic
Reading

Google je napravio možda i najveći redizajn svog pretraživača dosad, dodavši s desne strane rezultata nešto što naziva 'Knowledge Graph', a što bi vam trebalo pomoći da pronađete pravi podatak te vaše upite obogatiti dodatnim informacijama

Koliko puta ste upisali neku riječ u Google te dobili sasvim krivi rezultat zato što se ta riječ odnosi na više različitih pojmova? S tim je, tvrde u Googleu, gotovo.

U intervjuu za The Washington Post, Ben Gomes iz Googlea je rekao da se radi o promjenama koje će pomoći Googleovoj tražilici da rješava višeznačna pretraživanja.

Gomes je dao primjer Googleova pretraživanja za 'Kraljeve'. To se može protumačiti kao potraga za hokejaškim timom, košarkaškim timom ili televizijskom emisijom, među ostalim. U novom pretraživanju pojavit će se okvir pretraživanja sličan tome i ponuditi korisnicima nekoliko mogućnosti da bi oplemenili svoje pretraživanje.

Gomes je rekao da se rafinirano pretraživanje oslanja na ono što se zove 'Googleov graf znanja', što je u osnovi baza podataka o ljudima, mjestima i stvarima koje Google prepoznaje kao nešto više od samo ključnih riječi.

Ukratko, tvrde u Googleu, njegovi 'botovi' sada analiziraju podatke na način sličan kao što to čini ljudski mozak.

Tvrtka je također načinila sažet unos svih 500 milijuna informacija u grafu. Dakle, čak i kada je vaša pretraga prilično jasna, vaš rezultat pretraživanja može uključivati nešto dodatno - pogled u okvir koji navodi činjenice o vašem upitu izvučen iz različitih izvora širom weba.

Po riječima Gomesa, 'ulazak' na Franka Lloyda Wrighta izbacit će okvir koji pokazuje da Google prepoznaje poznatog arhitekta, ali će vam pokazati i slike njegovih radova te čak generirati odnose pretraživanja prema drugim arhitektima. Ove činjenice, rekao je Gomes, mogu se promijeniti ovisno o tome kako ljudi tragaju za određenim pojmom. U drugim slučajevima pretraživanje će izbaciti podatke kao što su datumi koncerata za glazbenike.

Nove promjene neće se pojaviti pri svakoj pretrazi - Gomes je rekao da će one iskočiti tako često kao trenutačno Google Maps za normalne korisnike. Potpisani korisnici prvi će vidjeti promjene, rekao je on, iako će ih svi vidjeti na svim uređajima u roku od nekoliko tjedana.