REVOLUCIJA VOŽNJE

Googleov automobil ne treba vozača

11.10.2010 u 12:02

Bionic
Reading

Internetski div Google navodno već nekoliko mjeseci testira automobil koji za vožnju ne treba vozača. Tim projektom Google navodno želi dati svoj doprinos smanjivanju broja nesreća na cestama

Google već neko vrijeme testira svoj autonomni automobil na više od 200.000 kilometara kalifornijskih autocesta, a to je vozilo dosad sudjelovalo u jednoj jedinoj nesreći, a nju nije izazvalo svojom greškom.

Naravno, Googleov automobil ne luta samostalno kalifornijskim cestama - svako vozilo opremljeno je osobom od krvi i mesa na suvozačkom mjestu da bi mogla reagirati u slučaju nekakve greške sustava koji upravlja njime.

Predstavljanjem inteligentnog vozila Google želi smanjiti broj prometnih nesreća te posljedično broj smrtno stradalih osoba u prometu, a ujedno učiniti vožnju učinkovitijom.

Ugrađeni hardver i pripadajući softver, naime, svakodnevno prate kretanje vozila u kojem su smješteni, analiziraju dobivene podatke te izračunavaju učinkovitije rute.

Ipak, do komercijalizacije projekta morat ćemo pričekati još neko vrijeme, jer bi se prva takva vozila mogla naći na cestama za otprilike osam godina.