NEVJEROJATNA NAVALA

Google zatrpan zahtjevima za ‘brisanje s interneta’

02.06.2014 u 11:13

Bionic
Reading

Svakih sedam sekundi predstavnici Googlea na tlu Europske Unije dobiju po jedan zahtjev za uklanjanje sadržaja iz rezultata pretraživanja, a što je rezultat odluke Europskog suda pravde koji je internetskom divu naložio da korisnicima mora omogućiti takvu mogućnost

Još sredinom svibnja ove godine Europski sud pravde odbio je Googleovu žalbu te obranio 'pravo na zaborav' prema kojem je tražilica dužna u nekim slučajevima izbrisati zastarjele ili netočne osobne podatke običnih korisnika. Prema ranijoj presudi, Europljani zahtjeve mogu slati izravno internetskim tvrtkama, nije posve jasno po kojim mjerilima će se određivati što ukloniti, a što ne.

Kako bilo, Google je morao udovoljiti odredbi EU, a korisnicima je od prošlog tjedna omogućeno slanje zahtjeva za uklanjanjem sadržaja iz rezultata pretraživanja. Internetski div omogućio je to preko posebnog web obrasca pomoću kojeg svatko tko želi može predati svoj zahtjev. U njemu je i prostor predviđen za sporne linkove, kao i pojašnjenje zašto bi ih trebalo ukloniti.

U samo prvom danu od predstavljanja ove mogućnosti oko 12.000 korisnika poslalo je svoje zahtjeve, a danas je objavljeno da Google svakoh swedam sekundi dobije po jedan novi zahtjev za uklanjanjem sadržaja.