KOME VJEROVATI?

Google vas štiti od hakerskih napada države

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 06.06.2012 14:08
  • Objavljeno 06.06.2012 u 10:48
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ako posumnjaju da se hakeri koje podupire neka država pokušavaju ubaciti u vaš korisnički račun, Google će vam poslati obavijest i preporučiti zaštitu

Eric Grosse, Googleov dopredsjednik za sigurnost, objavio je na službenom blogu kako će kompanija ubuduće objavljivati upozorenje kada posumnja da je u tijeku napad na korisnički račun.

Napadi bi mogli doći u obliku zloćudnog softvera ili obmanjujućih (phishing) e-poruka, koje pokušavaju na prevaru od vas izvući korisničko ime, lozinku i druge podatke.

Poruka će glasiti ovako:

'Pozor: vjerujemo da napadači pod patronatom države pokušavaju upasti u vaš korisnički račun ili računalo. Zaštitite se odmah.'

'Warning: we believe state-sponsored attackers may be attempting to compromise your account or computer. Protect yourself now.'

Pojavljivat će se na roza traci u vrhu stranice, odmah ispod navigacijske trake. Ako vidite takvu poruku, ne znači nužno da ste meta napada. No bilo bi mudro promijeniti lozinku te nadograditi web preglednik i operativni sustav koje koristite. Nova lozinka trebala bi biti dobra mješavina malih i velikih slova, kao i znakova interpunkcije te brojeva.

Usto, Grosse preporučuje omogućavanje verifikacije u dva stupnja kao dodatnu mjeru sigurnosti. Pripazite i na to gdje se logirate u Googleove servise, zato što napadači često koriste lažne linkove kako bi vas namamili. Provjerite stoji li u adresnoj traci https://accounts.google.com/.

Upozorenja neće biti objavljivana zato što su Googleovi interni sustavi ugroženi ili se nalaze pod napadom.

Grosse nije naznačio kako namjeravaju otkriti stoje li iza napada hakeri pod patronatom države ili djeluju samostalno. Naveo je tek kako o tome imaju 'snažne indikacije', temeljene na kombinaciji internih analiza i izvješća žrtava napada.

Računalni stručnjaci, piše The Washington Post, smatraju Googleovu inicijativu pametnim, prirodnim korakom za pružatelje internetskih usluga i usluga e-pošte.

U divu iz Mountain Viewa već prilično dobro filtriraju spam i junk. Zašto ne bi to proširili i na malware? S obzirom na ogromne količine podataka koje se kreću po njegovim poslužiteljima, sigurno je u dobroj poziciji za otkrivanje znakova zlonamjernih aktivnosti.

Sve skupa bi moglo biti zanimljivo, naročito nakon što je nedavno najavljena knjiga u kojoj se tvrdi kako su za napad Stuxnetom odgovorni SAD i Izrael.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi