OŠTRO PROTIV UREDBE

Google: Trumpova vlast sprema zle stvari

01.02.2017 u 15:47

Bionic
Reading

Prvotna reakcija divova iz Silicijske doline na izbor Donalda Trumpa za predsjednika Sjedinjenih Država isprva je bila oprezno optimistična. No, već prvi konkretni potezi naišli su na negodovanje i protivljenje

Eric Schmidt, predsjednik Alphabeta (tvrtke koja u svom okrilju ima i Google), rekao je prošlog tjedna zaposlenicima kako će Trumpova administracija činiti zle stvari kakve rade u području useljeničke politike. Slučajno ili ne, ta izjava naročito rezonira u usporedbi sa čuvenim Googleovim motom 'Ne budi zao.'

Schmidt je to rekao tijekom redovnog susreta sa zaposlenicima krajem tjedna, koji je po izvješćima medija bio prilično napet jer su zaposlenici tražili oštriji stav prema izvršnoj uredbi o ograničavanju i zabrani imigracije.

Schmidt je također navodno rekao kako vjeruje da je fokus administracije predsjednika Trumpa na ekonomskom rastu. 'Mislim kako će, na kraju krajeva, učiniti puno zla kao i području imigracijske politike. No, osnovni fokus bit će poticanje gospodarskog rasta - koji je sad na razini od približno 1,5 posto - za još jedan posto tako što će povećati potrošnju saveznih vlasti i nadvladati pokret Tea Party', citiraju ga američki mediji.

U memorandumu zaposlenicima glavni direktor Googlea Sundar Pichai (koji je i sam useljenik iz Indije) naveo je kako je 'bolno vidjeti kako kolege plaćaju cijenu izvršne uredbe'. Prosvjedu zaposlenika Googlea pridružio se i suosnivač te tvrtke Sergey Brin, rekavši kako je došao zato što je izbjeglica. Tvrtka je stvorila krizni fond vrijedan četiri milijuna dolara za podršku organizacijama koje rade s izbjeglicama.

Ipak, Google si neće moći priuštiti da se u značajnijom mjeri zamjeri Bijeloj kući jer i dalje nastoji povećati svoj utjecaj među vodstvom Republikanske stranke kako ne bi ostali posve po strani.

Više: Verge