BORBA ZA AUTORSKA PRAVA

Google tjedno 'skriva' 250.000 linkova sa svoje tražilice

29.05.2012 u 15:56

Bionic
Reading

Prijave zbog nezakonitog sadržaja Googleu sve više stižu od samih vlasnika nekog autorskog djela, a broj prijava se povećao otkad je predložen sporni zakon SOPA

Google je u svom Transparency reportu (Izvještaj o transparentnosti) prvi put objavio broj zahtjeva kojima korisnici traže uklanjanje pojedinih linkova koji se pojavljuju na njegovoj tražilici, a na kojima se nalazi sadržaj koji je njihovo autorsko djelo i na njega polažu autorska prava. U Transparency reportu se tako može pročitati da Google tjedno uklanja 250.000 linkova na kojima se nalazi sporan sadržaj, a samo prošli tjedan dobio je preko 350 tisuća zahtjeva za uklanjanje raznih URL adresa.

Iz Googlea navode da broj takvih zahtjeva sve više raste, a naročito otkada je predložena SOPA (Stop Online Piracy Act). Naime, do prije godinu dana takve su zahtjeve slale uglavnom državne institucije i razne agencije za zaštitu autorskih prava, a od prošle godine Googleu se sve više javljaju i sami autori. Google tako svaki tjedan dobiva onoliko zahtjeva koliko je primio, primjerice, u cijeloj 2009. godini, a prošli je mjesec stiglo preko 1,2 milijuna prijava.

Nakon što netko Googleu prijavi neki sajt na kojem se navodno nezakonito nalazi određeni sadržaj, iz Googlea prvo provjeravaju radi li se uistinu o sadržaju koji podliježe zakonima o autorskim pravima. Tek nakon provjere skrivaju prijavljene linkove. Posve očekivano, domene koje se najčešće prijavljuju i koje su najčešće prijavljene tijekom svibnja su one koje sadrže torente. Tako je stranicu filestube.com prijavilo preko 44 tisuće vlasnika autorskih prava, za stranicu torrentz.eu stiglo je skoro 24 tisuće prijava, a za extratorrent.com oko 20 tisuća.

Iz Googlea nisu objasnili zašto su baš sad odlučili objaviti statistiku prijavljenih linkova i što čine kada zaprime prijavu, ali namjera je vrlo jasna. Google, naime, time želi pokazati da sustav uklanjanja piratskog sadržaja s interneta funkcionira i bez spornih zakona kakav je SOPA. Naime, Googleu je potrebno samo jedanaest sati da provjeri i ukloni sadržaj kojim se krše zakoni o autorskim pravima, a do sada je uklonjeno 97 posto prijavljenih linkova.