OLIMPIJADA 2010

Google Street View iz motornih sanjki

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 10.02.2010 14:10
  • Objavljeno 10.02.2010 u 12:25
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Google nam, osim na ulice mnogih svjetskih gradova, donosi i pogled na borilišta ovogodišnjih Zimskih olimpijskih igara, i to uz pomoć posebnih motornih sanjki

Osim zračnih snimaka, Google u svojoj usluzi Earth nudi i pogled iz zemaljske perspektive. Street View, kako Google zove tu uslugu, bio je često spominjan u kontekstu narušavanja privatnosti zbog čega su kasnije na snimkama zamućene registracije i lica. Puno manje se pričalo o tome kako zapravo nastaju te fotografije ulica iz perspektive šetača.

Točnije bi, zapravo, bilo reći iz perspektive vozača, jer Google ima automobile koji voze ulicama i snimaju tisuće fotografija u punom krugu oko automobila. GPS prijamnici precizno bilježe lokacije snimljenog materijala, a neki automobili imaju na sebi i senzore za WiFi mreže pomoću kojih određuju gdje se unutar gradova nalaze besplatni hotspotovi.

Zanimljivo je da Google na određenim lokacijama koristi specifična vozila, pa se tako u SAD-u snima iz Chevrolet Cobalta, u Europi iz Opel Astre, u Japanu iz Toyota Priusa, a u Brazilu iz Fiat Stila.

Kako automobili ne mogu ući u svaku ulicu, Google je upotrijebio i tricikl, a najnovije vozilo angažirano za Street View su motorne sanjke. Pogađate, namjena tog prijevoznog sredstva usko je vezana uz Olimpijadu. Sanjke i njihovu opremu dizajnirao je Dan Ratner, inženjer koji stoji i iza Googleova tricikla, a motorne sanjke trebale bi ljubiteljima zimskih sportova približiti događanja s ovogodišnjih Igara na planinama Whistler Blackcomb.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi