DRUŠTVENO KORISNO

Google smije skenirati knjige

15.11.2013 u 09:06

Bionic
Reading

Njujorški sud je odbacio dugotrajnu tužbu pisaca, u kojoj se tvrdilo kako div internetskog pretraživanja digitalno kopira milijune knjiga za knjižnicu online bez dozvole autora

Okružni sudac Denny Chin prihvatio je Googleovu obranu, prema kojoj je skeniranje više od 20 milijuna knjiga, uz omogućavanje pristupa djelićima tekstova online, u skladu sa zakonskom definicijom pravičnog korištenja te kako time pomaže u pronalaženju knjiga do kojih čitatelji inače ne bi tako lako došli.

Sud je procijenio kako skeniranje olakšava pristup knjigama za studente, učitelje, znanstvenike i širu javnost, a da pritom poštuje autorska prava.

'Digitalizacija knjigama daje novu svrhu i oblik te bi se moglo očekivati kako će potaći njihovu prodaju, a ne ju smanjiti. To je djelatnost od značajne koristi za cijelo društvo', zaključio je sudac Chin.

Isti je sudac odbacio nagodbu predloženu u ožujku 2011. godine, s obrazloženjem kako bi to Googleu de facto dalo monopol na masovno kopiranje knjiga, a godinu dana poslije dozvolio je skupnu tužbu.

Tužitelji planiraju uložiti žalbu na presudu. No ako ju viša instanca odbaci, Google će moći nastaviti neometano skenirati i širiti svoju digitalnu knjižnicu, piše Reuters.

To je prekretnica u parnici započetoj još 2005. godine tužbom skupine pisaca i izdavača. Da im je sud dao za pravo, Google bi im morao platiti više od tri milijarde američkih dolara (više od 18 milijardi kuna), jer su tražili 750 dolara (oko 4400 kn) naknade za svaku skeniranu knjigu.

Projekt digitalizacije započet je 2004. godine, u suradnji s nekoliko velikih knjižnica, kako bi se digitaliziralo postojeća izdanja i ona koja više nisu u tisku.