DAN VELIKOG SHOPPINGA

Google službeno kupio Motorolu

23.05.2012 u 09:33

Bionic
Reading

Google je za Motorolu platio 12,5 milijardi dolara i tim potezom pokazao vrlo ozbiljne namjere na tržištu mobilnih telefona

Google je u utorak obavio svoj najveći shopping ikad – kupio je Motorolu za 12,5 milijardi dolara. Suosnivač Googlea Larry Page potvrdio je to na svom blogu. Novi direktor bit će Dennis Woodside, dosadašnji Googleov direktor prodaje za Južnu i Sjevernu Ameriku, koji nema nikakvog iskustva u industriji mobitela. Mjesto mu prepušta Sanjay Jha, koji je na čelo Motorole došao prije pet godina i prilično dignuo njenu prodaju i imidž.

Google je još prošlog srpnja stavio ponudu na stol šefovima Motorole, ali direktor na odlasku Sanjay Jha smatrao je da je premala. Skoro godinu dana kasnije Jha je prisilio Google da je poveća, i to za 40 posto, i tako je dogovorena cijena od 12,5 milijardi dolara.

Google tim potezom pokazuje da ima vrlo ozbiljne namjere na tržištu mobilnih telefona. Page je na svom blogu napisao da je odluka o kupnji Motorole prije svega pala zbog činjenice da brojni korisnici danas ne idu na internet preko računala, već preko mobitela.

'Ovo je najbolje vrijeme za ulazak u posao s mobilnim telefonima', napisao je Larry Page.

Također je naveo da je siguran da će Woodside sa svojim timom stvoriti novu generaciju mobitela koji će zadovoljiti buduće korisnike. Osim brenda, Google je kupnjom Motorole postao vlasnik 17.000 patenata koje je Motorola zaštitila posljednjih godina, a većina se odnosi na mobilne tehnologije. U Googleu su uvjereni da su ti patenti ključni da bi mobiteli koji rade na Androidu, a koji je Motorola prihvatila kao operativni sustav za svoje uređaje, i dalje bili konkurentni na tržištu na kojem se bore s jakom konkurencijom, Appleom i Microsoftom.