SLAVLJENIČKI 'DOODLE'

Google slavi 14. rođendan

27.09.2012 u 10:21

Bionic
Reading

Google je prigodnim logotipom u obliku torte podsjetio da je danas 14. rođendan te kompanije

Google je datum svog rođendana nekoliko puta prebacivao sa 4. na 27. rujan, no posljednjih nekoliko godina drži se potonjeg datuma. Ove godine rođendanski 'doodle' je animirana torta na kojoj možete 'ugasiti' 14 svjećica.

Četrnaest godina i ne zvuči tako puno za svijet biznisa, ali na internetu to je jako dug period, pogotovo kad se uzme u obzir da je Google već gotovo cijelo desetljeće najveća internetska kompanija na svijetu.

Počevši kao pretraživač interneta, koji je svojom kvalitetom brzo nadmašio konkurente iz kasnih 90-ih kao što su Altavista ili Hotbot, Google se s vremenom raširio u kompaniju koja nudi ogroman broj online usluga, uglavnom besplatno, a živi od online oglašavanja.

Stvari su krenule još brže nakon izlaska na burzu u kolovozu 2004. godine, otkad je cijena dionice Googlea višestruko narasla (cijena dionice u IPO-u bila je 85 dolara), a trenutno stoji na 750 dolara.

Danas je Google poznat kao div koji guta manje kompanije i vrlo uspješno održava korak s vremenom, s ogromnim tržišnim udjelima na području pretraživanja te online i mobilnog oglašavanja. Stvari su se s vremenom dosta promijenile, a Google se transformirao u korporaciju koju ne voli baš svatko (inicijalni neslužbeni slogan kompanije je 'Don't be evil' - nemojte biti zli), no njegov utjecaj na razvoj interneta i online usluga je ogroman, i tako će zasigurno ostati još neko vrijeme.