SPAS PAPIRNATIH NOVINA?

Google predlaže sustav mikrouplata za vijesti na internetu

11.09.2009 u 12:30

Bionic
Reading

Google radi na sustavu mikrouplata koji bi omogućio novinama laku naplatu sadržaja objavljenih na internetu, otkrio je taj div za pretraživanje interneta u prijedlogu iznesenom Američkom udruženje novina

U prijedlogu koji je u četvrtak objavljen na internetu Google ističe da će sustav mikrouplata biti spreman za upotrebu u roku od godine dana i da će omogućiti jednostavne uplate svota u visini jednog centa do nekoliko dolara.

U tvrtki su ipak upozorili da ne vjeruju da će ta shema spasiti novine koje doživljavaju dramatičan pad prodaje budući da čitatelji čitaju članke na internetu, često putem besplatnih sakupljača vijesti kao što je Google News.

'Iako vjerujemo da će oglašavanje i dalje ostati glavni izvor prihoda za većinu informativnog sadržaja, model plaćanja može poslužiti kao važan izvor dodatnih prihoda', objavio je Google u prijedlogu novinama.

U kompaniji su pojasnili da će njihov sustav biti integriran s njihovim aktualnim sustavom plaćanja putem interneta Checkout i da će omogućiti korisnicima upotrebu jednog znaka za pristup raznim medijima, dok će izdavači moći grupirati nekoliko naslova u jednu pretplatu.

U prijedlogu se također napominje da bi Googleu pripao određeni udio prihoda koje bi na taj način ostvarili izdavači.