PREGRŠT NOVIH MOGUĆNOSTI

Google odsad nudi pretraživanje glasom i slikom

15.06.2011 u 15:45

Bionic
Reading

Google je u svoje usluge pretraživanja unio puno novosti - glasovno pretraživanje, pretraživanje po vizualnom sadržaju na desktop računalima, ubrzana usluga Instant...

Google se odlučio obračunati s preprekama koje se pojavljuju prilikom korištenja tražilica na mobitelima, piše na službenom blogu te tvrtke.

Tijekom posljednje godine promet na tražilicama koji dolazi s mobitela se upeterostručio, ponajviše zbog povoljnijeg mobilnog interneta i pristupačnijih snažnijih uređaja, poput pametnih telefona. Taj je rast usporediv s Googleovim u ranim godinama. A svi vidimo u što se to pretvorilo.

Jedna od tehnologija koje ga pogone je prepoznavanje glasa. Google je stoga razvio Voice Search, tehnologiju koja će vam pomoći da se ne gnjavite sa sićušnim zaslonom osjetljivim na dodir.

Da biste obavili pretragu, bit će dovoljno izgovoriti ono što vas zanima. U Googleu kažu da su uložili puno truda u razvoj - primjerice, kako bi što točnije pogodila što se točno traži, engleska inačica 'uči' uz pomoć 230 milijardi riječi iz stvarnih pretraga.

Prema navodima Googlea, promet na Voice Searchu se samo tijekom prošle godine ušesterostručio. Pretrage koje ljudi izgovore u tražilicu svaki dan čine hrpu glasovnih podataka čije bi preslušavanje trajalo dvije godine.

Usluga je prvo ponuđena u sklopu mobilne pretrage, no u Mountain Viewu žele da postane sveprisutnom i intuitivnom. Stoga su ju dodali i u Chrome, u desktop tražilicu.

Ako koristite taj pretraživač, primijetit ćete maleni mikrofon u svakoj Googleovoj kućici za pretraživanje. Jednostavno kliknite na mikrofon i izgovorite svoju pretragu. To može biti naročito korisno za pretrage koje je teško slovkati ili složene pretrage.

Usluga je zasad dostupna samo na engleskom. Kako funkcionira, možete detaljnije doznati u ovom videu:

Kao i pretraga putem glasa, i pretraga putem prepoznavanja vizualnih sadržaja prvo je krenulo na mobitelima. Google Goggles je još 2009. omogućio pretragu uz pomoć fotografija snimljenih na mobitelu. Sad uvode Search by Image na desktop računalima.

Pored mikrofona na images.google.com pronaći ćete malenu kameru. Kad kliknete na nju, možete uploadati bilo koju fotografiju ili povući URL neke s weba te pitati Google da vam otkrije što je to.

Search by Image dostupna je na 40 jezika, a u ponudi su i ekstenzije Chrome i Firefox, koje će vam omogućiti da pretražujete tako što ćete kliknuti desnim mišem na fotografiju.

Bilo da tipkate, govorite ili uploadate fotku, jednom nakon što ste naznačili što tražite, vrijeme je za idući korak - prosijavanje rezultata i odabir jednog. Da bi ubrzali taj proces, prošle godine je uveden Google Instant, usluga koja izbacuje rezultate dok tipkate.

Po procjeni Googlea, to štedi dvije do pet sekundi pri tipičnoj pretrazi. No jednom kad ste odabrali rezultat, kliknete i čekate na učitavanje stranice u prosjeku oko pet sekundi.

Da biste i to skratili, u Googleu su se domislili novome rješenju. Zove se Instant Pages. Kako radi? Pripremi i drži u pozadini prvih pet rezultata pretrage dok još birate koji ćete link kliknuti. Ako je stranica među prvih pet, već će biti učitana dok se odlučite. To bi trebalo donijeti dodatnih dvije do pet sekundi uštede.

Instant Pages će pripremu rezultata obaviti nakon što je uvjeren da ćete ih kliknuti. Google se u procjeni oslanja na višegodišnje iskustvo u razvoju algoritama za procjenu relevantnosti.

Da biste izvukli maksimum od ove usluge, preporučuje se korištenje iduće inačice beta Chromea. Ako već sad želite isprobati, možete pokušati s developerskom inačicom.

Za više, posjetite website Inside Search