NAZVALI SU JU DUO

Google nam nudi još jednu aplikaciju za video chat

16.08.2016 u 13:18

Bionic
Reading

Google Duo nova je aplikacija za video chat kojom se div iz Mountain Viewa pokušava obračunati s Appleovim Face Timeom

Najavljena tijekom konferencije za razvojne programere I/O u svibnju, aplikacija Duo postupno postaje globalno dostupnom putem Googleovog Playa vlasnicima uređaja s Androidom i iOS-om 9 na 78 jezika (zasad ne i na hrvatskom). Krajnje jednostavnog sučelja, omogućava video pozive jedan na jedan putem telefonskih brojeva.

Ne trebate imati Googleov korisnički račun, dovoljno je instalirati aplikaciju. Aktivacija je riješena u dva koraka. Aplikacija provjerava vaš broj mobitela sa SIM kartice i šalje vam SMS za potvrdu.

Kad ju otvorite, pri dnu ćete naći popis nedavnih poziva i kontakata koje često zovete te tab s punim popisom kontakata (bez obzira imaju li Duo ili ne).

Kad poziv počne, aplikacija zauzima cijeli zaslon. Propustite li poziv, dobit ćete obavijest. Nudi i značajku Knock-Knock pomoću koje primatelj poziva može vidjeti pozivatelja prije no što prihvati poziv i uključi svoju kameru. Ta značajka funkcionira samo s osobama koje već imate među kontaktima.


Ne podržava konferencijske pozive, video dodatke i tekstualno brbljanje. Želite li video poziv s nekim, morate ih pozvati SMS-om u kojem je poveznica za preuzimanje aplikacije.

Tvrtka već ima Chat i Hangouts (zbog potonjeg su upokojili Talk), Spaces, nadolazeći umjetnom inteligencijom opremljeni Allo i aplikaciju za SMS na Adroidima, koje su značajkama i mogućnostima bogatije od Dua.

Pitanje je što će im još jedna, kao i kako se namjeravaju nositi s već dobro etabliranim Face Timeom, ali i Facebookovim Messengerom pa čak i Skypeom, temeljito integriranim u matične servise.

Pošto se temelji na Googleovom radnom okviru za video WebRTC kako bi se bolje nosio s HD-om i 2G mrežama, moguće je kako je primarno namijenjen korisnicima u zemljama u razvoju.

Naime, može smanjiti kvalitetu videa i prebaciti se na glasovni poziv ako je kvaliteta veze slaba, kao i glatko se prebacivati s mobilnog interneta na wi-fi usred poziva.

Više:Tech Crunch