NE BUDI ZAO?

Google kaže kako je zakonito presretati promet otvorenih Wi-Fi mreža

04.04.2014 u 06:53

Bionic
Reading

Google Street View vozila su mapiranjem svijeta koristili i hardver zadužen za skupljanje MAC adresa rutera pronađenih Wi-Fi mreža zbog boljeg 'lociranja'. Međutim, Google je 'slučajno' kupio i isječke podataka s otvorenih Wi-Fi mreža, na što su prvotno rekli kako nisu znali da su presretali i bilježili promet...

Google je 2012. kažnjen od strane FCC-a (Federal Communications Commission) s komičnih 25 tisuća američkih dolara zbog nesuradnje u slučaju presretanja podatkovnog prometa s otvorenih mreža, a sve je počelo još 2010. kada su vlasti u Njemačkoj počele s 'nezgodnim pitanjima' po kompaniju.


Google je od tada napustio praksu u kojoj su 'njuškali pakete' podataka, no u najnovijoj žalbi kompanija tvrdi kako nisu činili 'ništa ilegalno'. Pretraživački i oglašivački div tvrdi kako su otvorene Wi-Fi mreže u jednakom području kao radijske, policijske i vatrogasne frekvencije - kad je riječ o pravu na 'njuškanje'. Google smatra kako su takve stvari zapravo zbog toga izuzetak od zakona koji brane prisluškivanje.

Pravna tijela nisu komentirala hoće li sud uopće ponovno razmotriti slučaj.