TESTIRAN NA FUKUSHIMI

Google ima najspretnijeg robota

26.12.2013 u 10:03

Googleov robot je najspretniji
Bionic
Reading

Humanoidni robot bio je najbolji u natjecanju tijekom kojeg je trebalo voziti, penjati se ljestvama, hodati po neravnom terenu...

Natjecanje DARPA Robotics Challenge osmišljeno je kako bi se ocjenjivalo koliko dobro roboti mogu napola samostalno obavljati osam zadataka, korisnih u situacijama poput zemljotresa, poplava i sličnih kriznih situacija.

Temeljeni su na onima koje je bilo potrebno obaviti tijekom katastrofe u nuklearnoj elektrani u Fukushimi u Japanu 2011. godine.

Sudjelovalo je šesnaest timova iz SAD-a, Južne Koreje i Japana. Osam najbolje plasiranih DARPA će financirati kako bi se pripremili za finale, zakazano za kraj iduće godine.

Navođeni ljudskim operatorom, roboti su trebali upravljati vozilom i izaći iz njega, hodati preko neravnog terena, ukloniti ostatke ruševina s prolaza, otvarati vrata, penjati se po ljestvama, rušiti zidove uz pomoć alata, spojiti vatrogasno crijevo te otkriti i zatvoriti ventil iz kojeg je istjecao vodik, piše ZDNET

Robot s najboljim rezultatima djelo je japanske tvrtke Schaft, jedne od nekoliko tvrtki koje se bave robotikom, a koje je Google kupio u zadnje vrijeme. Ima dvije noge, visok je nešto manje od metar i pol i sadrži softver za prepoznavanje, planiranje, pokrete, upravljanje pokretima te korisničko sučelje.

Schaftov robot pokazao je značajan napredak, naročito u savladavanju neravnog terena. No, općenito govoreći, pred robotima je još dug put do potpunog savladavanja prepreka u testovima poput ovih. U puno toga su, otprilike, na razini jednogodišnjeg djeteta.