INDIANA JONES U NASLONJAČU

Google Earth otkrio golema arheološka nalazišta

04.02.2011 u 12:43

Bionic
Reading

Za bavljenje arheologijom danas više nisu neophodni ni hrabrost ni oprema kakvima se u popularnim avanturističkim filmovima razmetao Indiana Jones – dovoljno je imati tek osobno računalo

Naime, australski mediji javljaju da je njihov sunarodnjak David Kennedy profesor na University of Western Australia, iz udobnosti naslonjača svoga ureda u Perthu pomoću programa Google Earth pronašao gotovo dvije tisuće mogućih arheoloških nalazišta u Saudijskoj Arabiji.

'Nikada nisam bio u Saudijskoj Arabiji', kaže Kennedy. 'To baš i nije zemlja u koju je lako ući.'

Umjesto da putuje u daleke egzotične krajeve, australski je profesor skrivena blaga odlučio potražiti preko satelita. Istražio je oko 1.240 četvornih kilometara teritorija i pronašao 1.977 mogućih arheoloških nalazišta, među kojima i 1.082 drevne kamene grobnice.

Kennedy kaže kako je Saudijsku Arabiju teško istraživati iz zraka – većini arheologa takav je pothvat preskup i nedostupan. 'Međutim, Google Earthom problemi se mogu nadići', rekao je.

Za provjeru svojih nalaza, profesor je zamolio svog prijatelja u Saudijskoj Arabiji, koji nije arheolog, da posjeti i fotografira dvije od brojnih lokacija koje je otkrio. Pristigle snimke usporedio je sa strukturama koje je već ranije vidio u Jordanu i zaključio da bi mogle biti stare oko 9.000 godina, međutim, priznao je da je neophodno obaviti dodatna istraživanja na terenu. 'Samo na temelju Google Eartha nemoguće je znati je li riječ o beduinskim građevinama starim 150 godina ili o nalazištima starim 10.000 godina', rekao je.

Od pokretanja programa Google Earth polje 'arheologije iz naslonjača' vrlo se brzo razvija. U 2008. dr. David Thomas, arheolog iz Melbournea u Australiji otkrio je više od 450 mogućih vrijednih nalazišta u pustinjskim krajevima Registana u Afganistanu. Thomas je planirao posjetiti pustinju, međutim, odustao je zbog eskalacije ratnih sukoba s talibanima. Od sovjetske invazije na Afganistan arheolozima je sve teže provoditi istraživanja u toj zemlji. No Google Earth je stručnjacima zainteresiranim za ova područja vratio nadu i entuzijazam.

Iskustva pokazuju da program nije koristan samo u teško dostupnim ili ratom pogođenim zemljama. Istraživač dr. Scott Madry, jedan od voditelja projekta GIS and Remote Sensing for Archaeology, u Francuskoj je dosad otkrio više od 100 mogućih arheoloških nalazišta od kojih je čak 25 posto ranije bilo potpuno nepoznato.