KAO U 'UMJETNOJ INTELIGENCIJI'

Google bi proizvodio i... 'jezive' igračke

26.05.2015 u 10:39

Bionic
Reading

U Googleovom timu za istraživanje i razvoj zamišljaju kako ćemo kućanskim uređajima u ne tako dalekoj budućnosti upravljati pomoću igračaka povezanih s internetom

Pametni, responzivni medvjedići poput onog iz filma 'Artificial Intelligence' s početka dvijetisućitih mogli bi postati stvarnost. Div iz Mountain Viewa patentirao je uređaje koji će okrenuti glavu prema vama i slušati vas dok govorite, prije no što pošalju nalog serverima koji upravljaju pametnim domom. Patent je star tri godine, no nije poznato hoće li uskoro zaživjeti u konkretnim proizvodima ili neće.

Opisuju ga kao jednog od najjezovitijih Googleovih patenata dosad. Djelo je Richarda Waynea De Vaula, direktora za brzi razvoj i ludu znanost u Googleu X, laboratoriju koji se bavi razvojem novih, ponekad sasvim sumanutih proizvoda.

Prema popratnom opisu, igračke - oblikovane kao zečići ili medvjedići (možda i zmajevi ili vanzemaljci) - sadržavale bi mikrofone, zvučnike, kamere i motore, kao i bežičnu vezu s internetom.


Slično kao i Googleovo glasovno pretraživanje, pokretalo bi ih se kodnom riječi. Podigle bi pogled prema osobi koja im se obraća, a mogle bi i provjeriti gleda li ih ta osoba u oči te pokazati zanimanje, znatiželju, dosadu ili iznenađenje.

Kako bi se i najmlađe članove obitelji potaklo na interakciju s njima, izgledom se neće puno razlikovati od igračaka kakve već dobro poznajemo. Moglo bi ih se koristiti za upravljanje širokim spektrom uređaja, od televizora i DVD playera do kućnih termostata, motoriziranih roleta i osvjetljenja.


Big Brother Watch, skupina koja se bori za zaštitu privatnosti, zabrinuta je zbog toga što će ti uređaji moći snimati razgovore i aktivnosti, što je naročito nedopustivo kad su djeca u pitanju.

Više:BBC