JOŠ POREZA

Glazbena industrija traži porez na razmjenu datoteka

  • Autor: Goran Maravić
  • Zadnja izmjena 07.09.2009 16:12
  • Objavljeno 07.09.2009 u 14:19
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Glazbeni izdavači su se dosjetili da bi mogli tražiti od vlada da uvedu porez na online razmjenu datoteka te da se taj novac dodijeli njima jer gube ogromne svote na račun modernih tehnologija

Nešto slično i jednako nepošteno kod nas je uvedeno prije nekoliko godina, a radi se o naknadi koju plaća svaki korisnik pri kupnji nekog medija na koji se može ili ne mora zapisati glazba – poput CD-a, DVD-a, memorijske kartice ili tvrdog diska. Taj porez je uspio proći u više zemalja osim u Hrvatskoj, pa su izdavači postali još pohlepniji.

Izračunali su, na neki svoj način, da oni gube milijarde dolara na ilegalnom dijeljenju glazbe internetom te zahtijevaju da ih se obešteti putem poreza. Glazbena industrija je zamislila da bi vlade trebale podići porezno opterećenje svojih građana i njima dati taj novac. Kada već oni gube novac zbog svoje nemogućnosti prilagodbe tržištu, ništa ne sprečava i sve ostale koji misle da gube novac zbog nesnalaženja na tržištu da traže isto od svojih vlada.

Umjesto takvih nerazumnih inicijativa glazbenoj industriji bi bilo pametnije da smisli način kako da bude konkurentnija u odnosu na druge industrije zabave – filmove i videoigre. Ili da možda pokušaju modernizirati način na koji dopiru do svojih korisnika, a koji se nije bitno promijenio otkako se glazba počela zapisivati na medije i prodavati. Možda ne bi bilo loše i da smanje svoje nikad veće apetite i pokušaju se ne zamjeriti svojim kupcima svojom kuknjavom sumnjivih temelja kako oni gube puste milijarde.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi